Насловна Политика Запад забринут због Дачићевог ,,приближавања Русији“

Запад забринут због Дачићевог ,,приближавања Русији“

2
ПОДИЈЕЛИ

ivica_dacicАмбасаде најмоћнијих западних земаља у Београду веома су забринуте због изјаве премијера Ивице Дачића да Запад ,,приближава Србију Русији“, пише Данас.

Западне дипломате тумаче ову изјаву као могући ,,проруски заокрет“ првог човека српске владе.

Ово су за Данас рекли добро објштени извори из врха Владе Србије, до којих су стигле забринуте реакције више амбасада, односно молбе за појашњење Дачићевих порука из интервјуа америчкој новинској агенцији АП.

Амбасаде сада пажљиво анализирају изјаве Ивице Дачића, уз бојазан да предсједник Републике Томислав Николић, којег генерално говорећи сматрају за ,,руског човјека“, добија савезника у заговарању више него блиских односа Београда и Москве.

,,Они (на Западу) који критикују Србију због блискости и партнерства са Русијом треба да се запитају зашто нису понудили такве односе Србији. Ја Западу упорно говорим да је Србији потребан стратешки партнер и на Западу… Али они уопште нису заинтересовани“, изјавио је Дачић за АП.

Професор Факултета политичких наука Предраг Симић истиче за Данас да је након овакве изјаве српског премијера очекивао да ће западне земље реаговати на заокрет у односима Београда и Москве. Према његовим речима, Ивица Дачић је тиме желио да ојача своју позицију у смислу „како не бисмо ишли на Исток да Запад не претјерује са својим захтјевима“. Због тога се, како додаје, у наредном периоду може очекивати и заоштравање односа Београда и Запада.

„Ствари су се заоштриле када је реч о односима Русије и Запада, нарочито сада због ситуације у Украјини, где је донета одлука да та земља жели да заустави процес европских интеграција. Запад је веома забринут што се Русија показала моћном победивши у Украјини, Сирији, Јерменији, Молдавији“, указује Симић.

Спољнополитичка новинарка Сешка Станојловић наводи за наш лист да је „на неки начин реч о самоодбрани премијера Ивице Дачића“, јер многи сматрају да је он „руски човек“, а уједно и сигнал Западу пред прву међувладину конференцију са ЕУ, која се очекује до јануара, како она не би била одлагана.

,,С друге стране, чињеница је и да у Влади Србије постоји унутрашња подела и то је сигурно разлог који изазива забринутост западних земаља, нарочито имајући у виду најновији случај са Украјином, која је одустала од процеса приступања ЕУ“, оцењује Станојловићева.

Премијер Ивица Дачић је говорећи за АП о Јужном току, којим ће руски природни гас бити транспортован у Европу заобилазећи Украјину, истакао да је тај гасовод „од кључног значаја за Србију зато што ће обезбедити радна места и ојачати позицију Србије у региону“.

Уједно, како је нагласио, традиционално блиски односи Србије са Русијом неће утицати на настојање земље да уђе у ЕУ. „Ми желимо да ујединимо наша два стратешка циља – партнерске односе са Руском Федерацијом и чланство у ЕУ“, казао је Дачић, додајући да би Србија жељела и блискије односе с Вашингтоном. „Али, за партнерство је потребно двоје“, закључио је Ивица Дачић.

2 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    Igra je providna,optuziti nekog u Srbiji da je saveznik Rusije je jos uvjek vrlina,zato to i rade,na drugoj strani samo Dacic kaze decidno „od nas se trazi da priznamo Kosovo i Metohiju“,samo Dacici ,zato ove kobajagi optuzbe,jedno zamjavanje naroda i pokusaj dizanja rejtinga covjeka koji ce sve da uradi sto mu se naredi.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here