Насловна Насловна Запад руши Дејтон: Москва подржава Додика

Запад руши Дејтон: Москва подржава Додика

1
ПОДИЈЕЛИ

Опрезна подршка званичне Москве референдуму Републике Српске о Суду и Тужилаштву БиХ последица је све уочљивијих настојања Запада да уништи дејтонску Босну, сматрају руски аналитичари.dejton

Портпарол руског Министарства спољних послова Александар Бикантов каже да и у самој Босни признају да је систем правосуђа неефикасан и упозорава да је у њему присутна пристрасност према босанским Србима. Кршење легитимних права Срба не наилази на ваљану реакцију органа правосуђа на општедржавном нивоу, додаје Бикантов и напомиње да је као резултат тога Република Српска приморана да прибегне демократским инструментима који јој стоје на располагању, како би осигурала остварење својих легитимних интереса.

Историчар Никита Бондарев из Руског института за стратешка истраживања каже за Спутњик да је став руског Министарства спољних послова одговор на интензивиране покушаје Запада да ревидира Дејтонски споразум.

„Став руског Министарства иностраних послова је опрезна подршка Додиковој иницијативи. Ситуација у БиХ је поново напета, доказ томе је испланирани напад на српског премијера током комеморације у Сребреници. У тренутним геополитичким околностима, Западу не одговара дејтонска Босна, зато он ради на ескалацији конфликта између Срба и муслимана. Зато Додик делује проактивно, не чекајући нереде и ’мајдане‘ у Републици Српској“, каже Бондарев.

Руски историчар наглашава да се Русија упорно залаже за поштовање Дејтонског споразума који није идеалан, али макар обезбеђује крхки мир или барем статус кво.

„Али пошто Запад предузима све да уништи дејтонску Босну, Москва би требало да се одлучи кога она подржава у новонасталим околностима. Јасно је да ће Москва подржати Бањалуку, а не Сарајево“.

Александар Бикантов подсећа да се питање референдума постављало и пре неколико година, а да је захваљујући предузетим напорима, ситуација усмерена на преговоре који су, међутим, били слабо продуктивни, и то не кривицом Републике Српске.

„Ипак, и даље полазимо од тога да је постојеће проблеме у БиХ, па и оне у контексту функционисања органа правосуђа и отклањања ’националних‘ грешака у њиховом раду, боље решавати у оквиру равноправног и резултативнијег дијалога свих учесника унутарполитичког процеса у складу с Дејтонским мировним споразумом.

У противном, избегавање разговора с Републиком Српском о суштинским питањима, а утолико пре једнострана интервенција високог представника у БиХ, само ће дестабилизовати ситуацију у тој држави“, закључио је Бикантов.

1 КОМЕНТАР

  1. 0
    0

    Rusi se ponašaju oprezno kao odprilike slon kad uđe u prodavnicu staklarskih proizvoda!? Podržavanje genocidne tvorevine je više nego vidljivo: Veto na rezoluciju o genocidu u Srebrenici naravno ne može oživet više od 8000 za dva dana strijeljanih Bošnjaka a Rusija vjerovatno zna da je bilo već nekoliko presuda u Hagu zbog genocida! Rusija koja je poznata po borbi protiv fašizma, podržala je fašističku tvorevinu u Bosni koja je blokirala državu! podržavanjem Dodika Rusi se sve više kompromituju!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here