Насловна Политика Запад прети Додику

Запад прети Додику

0
ПОДИЈЕЛИ

Одлука Српске да распише референдум о Суду и Тужилапштву БиХ наишла је на жестоку осуду представника међународне заједнице и великих западних сила  Амбасада САД у БиХ експресно је затражила од Вашингтона хитну реакцију и меру због „кршења Дејтонског споразума и угрожавања суверенитета државе БиХ„!

dodik

Парламент РС у среду је донео одлуку да распише референдум о Суду и Тужилаштву БиХ.

Првобитно је најављено да би референдум могао да буде одржан већ у септембру, али су бошњачки посланици најавили блокаду у Већу народа РС, као и апелације за обарање ове одлуке пред уставним судовима РС и БиХ, па би се на изјашњавање грађана могло чекати и до краја године.

Ангажована су релевантна одељења и агенције Владе САД како би било одлучено о примереном реаговању према онима који су одговорни за ово„, навели су у америчкој амбасади у Сарајеву.

Жестоко је реаговао и високи представник у БиХ Валентин Инцко, који је поручио да РС нема уставну надлежност за референдум о правосуђу БиХ.

Моћна елита наставља да гура Српску и БиХ још дубље у кризу. Они који подржавају референдум су против „Дејтона“ и гурају РС у изолацију и кризу„,  упозорио је Инцко, којем „бонска овлашћења“ дозвољавају да укине ову одлуку НС РС, па чак и да смени највише званичнике РС.

Структурални дијалог о реформи правосудног система није дао резултате и забринутост српске заједнице у БиХ остаје без одговора„, саопштено је из Амбасаде Русије у БиХ.

Додик је одговорио да су непримерена реаговања Инцка и Амбасаде САД у БиХ, тврдећи да су њихови ставови на фону бошњачких политичара:

„Не рушимо суверенитет БиХ. Боримо се за права Српске, која је понижена радом Суда и Тужилаштва БиХ што потврђује случај „Орић““.

И председник НС РС Недељко Чубриловић каже, за „Новости“, да усвајањем одлуке о референдуму РС није прекршила „Дејтон“.

Не кршимо ни Устав. Референдумом не рушимо БиХ. Имамо уставну надлежност за референдум„, закључио је Чубриловић.

Опозиција предвођена СДС и ПДП, тврди да референдум неће бити одржан, те да је реч о „авантуризму Милорада Додика и СНСД“.

Суљагић: Ово је позив за рат!

Бошњачки политичари запретили су да су спремни да „жртвују мир ради очувања БиХ“. Потпредседник ДФ и заменик министра одбране БиХ Емир Суљагић казао је да се ради о насртају на суверенитет и интегритет државе БиХ: – Ово је позив на рат.

Потпредседник НС РС Ненад Стевандић најоштрије је осудио ове претње „РС не жели рат. Боримо се за демократију„.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here