Насловна Насловна Закувавање: Амерички човјек за „прљаве послове“ слетио у Венецуелу (ФОТО)

Закувавање: Амерички човјек за „прљаве послове“ слетио у Венецуелу (ФОТО)

2
ПОДИЈЕЛИ

Након ескалације кризе у Венецуели, коју многи сматрају једном од последњих оаза антиглобализма, у пријестоницу те државе слетио је амерички дипломата Томас Шенон, како би обавио разговоре са опозиционим првацима, али и представницима актуелне власти. Шенон долази у критичном моменту, када наводно својим потписом 1,3 милиона Венецуеланаца тражи смјену предсједника Мадура, док земљу, како извештавају западни медији, тресе велика економска криза.

Интересантно је да је Шенон већ радио у овој земљи како „политички саветник америчке амбасаде“ и то у периоду непосредно прије него што је, уз гомилу контроверзи, отет покојни Уго Чавез, некадашњи пресједник те земље у покушају пуча који се завршио неуспјешно. То му, међутим, показује званична биографија, није први задатак „специјалне врсте“ – радио је у Гватемали од 1984. до 1986. године, када је тамо дошло до промјене режима и десет година нестабилности, сукоба и готово ратног стања.

Послије тога, од 2010. до 2013. године, Шенон је био амбасадор у Бразилу, а на крају његовог ангажмана, избио је низ „спонтаних“ вишемјесечних протеста против антиглобалистичких власти у тој држави, коју су западни медији брже-боље назвали „бразилским прољећем“.

Шенон је за заслуге у „дипломатској каријери“, између осталог, био награђиван и статусом предсједник Бироа за дешавања у западној хемисфери и статусом саветника предсједника.

2016-06-22 (2)

Док амерички медији, укључујући и оне највеће попут Вашингтон поста придају велики значај овој посјети и додатно наглашавају лоше стање у Венецуели, предсједник Мадуро је у кратком обраћању нагласио да ће се састати са Шеноном у циљу превазилажења кризе, али да очекује исти такав дијалог и разумијевање, а не инсистирање на личној користи и од друге стране.

2 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    oni samo žele svijetu dobro… zar ne shvatate…. da se pita rusija svuda bi se pila vodka i ubijali međusobno…. rusija je stvorila rat

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here