Насловна Друштво Закупац Краљичине плаже наоружавао побуњенике у Сирији

Закупац Краљичине плаже наоружавао побуњенике у Сирији

0
ПОДИЈЕЛИ

Dahlan, Milo, Vucic

Влада Црне Горе омогућила је премијеровом пријатељу, контроверзном палестинском бизнисмену Мохамеду Дахлану, да извози оружје и војну опрему у Уједињене Арапске Емирате.

По тврдњама упућених у послове са оружјем и војном опремом, УАЕ је увезено оружје достављала сиријским побуњеницима, али и у друге ратне зоне на Блиском истоку.

Кабинет премијера Мила Ђукановића у извјештају о трговини контролисаном робом за 2013. годину, навео је да је издата дозвола за извоз оружја и муниције у УАЕ. Земља поријекла оружја које је завршило у УАЕ била је Србија.

У том извјештају, који је припремило Министарство економије, не постоје подаци коме је конкретно издата дозвола за извоз, то јест, нема података које су фирме у питању.

Међутим, према сазнањима „Дана”, иза те, као и других трансакција повезаних са извозом оружја са Балкана у УАЕ последњих година, стоји управо Дахлан, коме су црногорска и српска влада дале држављанство, правдајући то тврдњама да је он пресудно утицао на стварање веома добрих веза између Београда и Подгорице са члановима краљевске породице у УАЕ.

milo dahlan

Посебно је интересантно, међутим, да у пословима извоза оружја у Уједињене Арапске Емирате није учествовала МДИ, донедавно у власништву државе, која је у марту ове године прешла у руке фирми из Израела и Србије.

Наиме, извршни директор МДИ Зоран Дамјановић рекао је „Дану” да они нијесу извозили оружје у Емирате последњих година и да у том смислу није било сарадње са фирмом Југоимпорт СДПР.

Међутим, документација Министарства економије показује да је дозвола за извоз у УАЕ било, а портал МЕЕ открива да је Мохамед Дахлан стајао иза посла са оружјем вриједног чак 200 милиона долара. Дахлана је крајем прошле године Мило Ђукановић јавно означио као пријатеља.

У питању је закуп Краљичине плаже Дубовица на 90 година, гдје се као главни инвеститор појављује Ројал група из УАЕ, иако је, по бројним тврдњама, стварни инвеститор Дахлан, кога палестинске власти терете за корупцију.

Дахлан је и раније помињан као главни протагониста пројекта на Краљичној плажи, прије него што се инвеститор званично повукао, у марту ове године.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here