Насловна Друштво Законодавни одбор у петак о накнадама за мајке

Законодавни одбор у петак о накнадама за мајке

0
ПОДИЈЕЛИ

Законодавни одбор разматраће у петак Предлог закона о извршењу одлуке Уставног суда од 19. априла којим се уређује правни статус корисница права на накнаду по основу рођења троје или више дјеце.

Црногорска Влада доставила је раније Скупштини овај закон, са предлогом да се донесе по скраћеном поступку.

Црногорски парламент ће се о томе изјаснити на сједници која је заказана за 29. јун.

Уставни суд је 19. априла укинуо одредбе Закона о допунама Закона о социјалној и дјечјој заштити, оцјењујући да нијесу у сагласности са највишим правним актом.

Уставни суд је обавезао Владу да у року од три мјесеца Скупштини Црне Горе поднесе Предлог закона за извршење те одлуке.

Кориснице, којим је ради коришћење тог права њиховом вољом престао радни однос, како је предложено, имају право на мјесечну накнаду.

„У нето износу од 193 еура, увећану за доприносе за пензијско и инвалидско осигурање (ПИО) од 34 еура, за кориснице које су три мјесеца прије престанка радног односа оствариле зараду до 200 еура“, каже се у предложеном закону.

Мјесечну накнаду од 264 еура, увећану за доприносе за ПИО од 46,60 еура, примаће кориснице које су три мјесеца прије престанка радног односа имале зараду од 200 до 350 еура.

„Накнаду од 336 еура, увећану за доприносе за ПИО од 59,30 еура, имаће кориснице које су три мјесеца прије престанка радног односа остваривале зараду већу од 350 еура“, наводи се у владином документу.

Кориснице које су до дана ступања на снагу овог закона навршиле 55 до 61 годину остварују право на накнаду до испуњења услова за пензију.

Кориснице које су навршиле 45 до 55 година остварују право на накнаду пет година, а оне од 33 до 45 година имају право на накнаду три године.

Законом је предвиђено да кориснице које су користиле накнаде, због чега има је обустављена пензија, имају право да поново користе пензију. Захтјев се подноси Фонду ПИО у року од осам дана од ступања на снагу закона.

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here