Насловна Политика Закључајте Русе и ЕУ у собу

Закључајте Русе и ЕУ у собу

0
ПОДИЈЕЛИ

Мислим да би лидере ЕУ и Русије требало затворити у једну собу док не нађу рjешење, рекао је предсjедник Томислав Николић за ББЦ говорећи о кризи у Украјини.

nikolić

Британска кућа наводи да је „Николић познат по ‘народском’ говору, због ког зна да се нађе у дипломатски непријатним ситуацијама, али да овога пута нуди услуге Србије у рjешавању дубоког проблема, а не предлаже стварно затварање колега шефова држава.

„Србија је свакако квалификована да буде посредник у спору око конфликта у Украјини. Завршила је прву годину преговора о чланству у ЕУ, а истовремено одржава и јаке везе са Русијом и одбија да јој уведе санкције, упркос притисцима из Брисела„, пише ББЦ.

Николић је оцијенио да је Србија, као предсједавајућа у ОЕБС, сада у веома незгодној ситуацији јер се њена два највећа партнера налазе у клинчу и додао да наша земља то види као велики изазов.

То је као да имате двоје дјеце, не можете се просто одрећи једног од њих. Не можемо да исјечемо традиционалне везе са Русијом. Наш народ нам то никада не би опростио“, рекао је Николић.

Ипак, он је изразио надање да ће Србија помоћи Русији и ЕУ да се присјете заједничких интереса, прије свега у енергетском сектору.

ББЦ подсјећа да је криза у Украјини довела и до краја пројекта „Јужни ток“, који је важан и за Србију.

„Ако се пронађе рјешење за кризу, то би олакшало и притиске на власти у Београду да ускладе спољну политику са Бриселом. Што Србија буде ишла даље у европским интеграцијама, биће јој теже да одступа од заједничке спољне политике ЕУ“, пише ББЦ.

Ипак, Николић каже да има још времена до уласка у Унију. Како наводи ББЦ, циљ и 2020. година су „одувјек дјеловали оптимистично“, а досад ниједно од 35 поглавља није отворено.

„Задовољан сам темпом којим Србија испуњава обавезе и начином на који нас ЕУ третира. Ипак, чини се да темпо није брз и није на Србији да га убрзава, то је до ЕУ“, рекао је Николић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here