Насловна Политика Заједница српских општина упркос Приштини

Заједница српских општина упркос Приштини

1
ПОДИЈЕЛИ

ivica_dacic

Премијер Ивица Дачић поручио у Њујорку да ће Заједница српских општина бити формирана не захваљујући напорима привремених институција Косова, већ упркос њима. Србија опредељена да настави разговоре са Приштином, да примени све договорено, али очекује да и Приштина уложи напоре, рекао Дачић.

Заједница српских општина биће формирана не захваљујући напорима привремених институција Косова, већ упркос њима, рекао је премијер Ивица Дачић у Њујорку.

Обраћајући се представницима држава чланица Савета безбедности УН, Дачић је објаснио да се Приштина није трудила да створи погодну климу, а често ни основне услове да Срби изађу на локалне изборе.

„У таквој атмосфери није било лако лобирати за изборе, а још мање изаћи на њих. И поред свега тога, Влада Србије је изузетно задовољна чињеницом да је у српским општинама гласало више од 45.000 бирача“, рекао је Дачић на седници Савета безбедности УН.

Иако смо се веома често сусретали са забранама доласка највиших државних функционера на Косово и Метохију, ипак смо успели да мотивишемо Србе да изађу на локалне изборе, додао је премијер.

Дачић је апеловао на Приштину и међународне чиниоце да обезбеде услове за одржавање другог круга локалних избора у општинама са српском већином, како се не би поновило грубо кршење изборне процедуре као што је био случај 3. новембра.

„Још једном оштро осуђујемо насиље које је у Митровици довело до понављања првог круга, и истичемо решеност Београда да, колико је у његовој моћи, помогне у привођењу изгредника правди“, рекао је Дачић.

Он је изразио задовољство због успеха поновљеног првог круга гласања у северној Косовској Митровици, које је протекло без икаквих инцидената.

Ипак, Дачић је указао да је „остало нејасно зашто је ОЕБС тражио да се пребројавање гласова обави ван Косовске Митровице у средини где живе Албанци када за то није било никаквих разлога“.

Дачић је подсетио да иако су врло прецизно у Бриселу уговорени сви детаљи предизборног процеса, уочи гласања је био неопходан још један састанак како би се још једном утврдила већ одавно утврђена листу услова, јер Приштина у међувремену скоро ниједан није испунила.

Како је навео, Приштина није спремила статусно неутралне гласачке материјале, члан Централне изборне комисије из редова српске заједнице није био изабран на време, највећем броју расељених лица практично је онемогућено да гласају, није уређен ни правни оквир који би олакшао формирање ЗСО, а кандидати српске мањине застрашивани су на различите начине.

Србија за даље разговоре са Приштином

Премијер Дачић је поручио да је Србија чврсто опредељена да активно и конструктивно настави разговоре са Приштином на свим нивоима, као и за примену до сада постигнутих договора и да очекује да с тим у вези и Приштина уложи додатне напоре.

Дачић је изразио очекивање и да се Приштина уздржи од једностраних потеза који могу угрозити даљи ток дијалога и дестабилизовати безбедносну ситуацију у покрајини. Он је подсетио је да је за протеклих годину дана дошло до крупних политичких помака, да је постигнут Први споразум о нормализацији односа, али да он не значи превише ако није праћен доследним спровођењем договора.

„Србија је током дијалога, као што су потврдили многи међународни званичници, а наведено је и у извештају генералног секретара, показала висок ниво флексибилности и уложила значајне напоре верујући да преговарачки процес може да доведе до дугорочног и општеприхватљивог решења.“

Влада је, руководећи се жељом олакша свакодневни живот српског становништва, позвала Србе с Косова да на локалним изборима делегирају своје представнике у ЗСО, која би била њихов легитимни представник у разговорима са Београдом и Приштином, јер сматра да је то једини пут до трајног и одрживог решења, и да таква легализација статуса косовских Срба пред међународном заједницом оснажује њихов положај.

Приштина, како је рекао, још није предузела потребне кораке у кључним областима, као што су усвајање легислативе у складу са договорима две стране постигнутим у Бриселу (Закон о амнестији, Закон о буџету, Закон о локалној самоуправи), испуњавање обавеза из различитих споразума, успостављање нове мреже правосудних органа, именовање чланова Тима регионалне команде полиције на северу КиМ…

Опада број повратника на КиМ

Премијер је, такође, навео да се за скоро 15 година, по подацима УНХЦР-а, од јуна 1999. до данас, на КиМ вратило укупно 18.000 повратника од око 230.000 који су напустили своје куће, од чега је највише 4.000 тзв. одрживих повратника, а да посебно забрињава чињеница да је у 2013. забележен изразит пад броја повратника на КиМ у односу на претходне године.

Он је навео да је тзв Косовска агенција за приватизацију у последњем кругу приватизације, током септембра, на продају ставила и Хладњачу Шилово у којој је смештен колективни центар за интерно расељене из Косовског Поморавља.

„Све ово указује да на Косову и Метохији систем владавине права и даље није успостављен, и не постоји адекватна заштита људских права, а нарочито права мањина“, рекао је Дачић.

Случај Фатмира Љимаја, бившег министра за транспорт у косовској Влади и његових сарадника који се терете за убиства, мучење и угрожавање здравља српских и албанских цивила и ратних заробљеника у бази ОВК у селу Клечка, „јасно говори о слабости правосуђа на КиМ и утицају политичких моћника, већином регрутованих из редова некадашње ОВК, на целокупан политички, правни и друштвени систем на КиМ, укључујући и међународну правосудну компоненту“, истиче Дачић.

Србија је непријатно изненађена одлуком о ослобађању Љимаја, али се нада да ће тужилац Еулекса на њу уложити жалбу, рекао је Дачић.

Он је такође додао да Београд још једном истиче значај потпуне и ефикасне истраге оптужби за трговину људским органима, које су садржане у извештају Дика Мартија.

Нагласивши да дијалог у Бриселу има статусно неутрални карактер, и да жеља за нормализацијом односа са Приштином не значи промену става о неприхватању једнострано проглашене независности Косова, Дачић је изразио очекивање да ће сви проблеми бити предмет наставка дијалога у Бриселу 5. децембра.

Амбасадори: Наставити примену споразума

Представници земаља чланица Савета безбедности поздравили су успешно организовани први круг локалних избора на Косову, упркос инцидентима у северној Митровици.

Амбасадор Русије у УН Виталиј Чуркин је нагласио да Москва дели ставове које је изнео премијер Србије Ивица Дачић и да Русија подржава напоре Београда да се проблеми реше дијалогом и да се дође до решење прихватљивог за обе стране.

Он је нагласио да УНМИК остаје најважнији међународни чинилац на тзв Косову, посебно на северу где постоје тензије, истичући да је ситуација на Косову и даље крхка.

Амбасадор Кине у УН Лиу Ђеји је нагласио да Пекинг подржава суверенитет и територијални интегитет Србије и сматра да је Резолуција 1244 правни основ за решавања питања тзв Косова.

Представници САД и Велике Британије су нагласили да је већина земаља чланица УН признала независност Косова.

Заменик амбасадора САД у УН Розмари Ди Карло је нагласила да Вашингтон подржава нормализацију односа између Србије и Косова, јер је то кључно за стабилност и помирење у региону.

Представник Велике Британије осудио је насилне акте екстремистичке мањине 3. новембра, укључујући напад на три бирачка места у северној Митровици и позвао надлежне органе да одговорне приведу правди.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here