Насловна Друштво Захтјев за укидање притвора и збрињавање Бранке Милић у Манастиру Дуга

Захтјев за укидање притвора и збрињавање Бранке Милић у Манастиру Дуга

5
ПОДИЈЕЛИ

Након 12 дана штрајка глађу, здравствено стање Бранке Милић, оптужене у случају „Државни удар“, више је него алармантно, казао је за „Дан” њен бранилац Југослав Крповић.

Он је јуче Вишем суду у Подгорици предао захтјев за укидање притвора својој брањеници, уз гаранције Митрополије црногорско-приморске да ће јој бити обезбијеђен смјештај у Манастиру Успења Пресвете Богородице Дуга на Биочу.

Манастир Дуга

Према сазнањима „Дана”, након благослова митрополита црногорско-приморског Амфилохија, игуманија тог манастира Јована потписала је поднесак у коме се наводи да је спремна да Милићева, уколико јој буде укинут притвор, буде збринута у манастиру и да јој се обезбиједи превоз приликом одлазака на суђења. Ту информацију у изјави за „Дан”, потврдио је адвокат Крповић.

Манастир Успења Пресвете Богородице – Дуга на Биочу, који заступа игуманија Јована, по благослову митрополита црногорско-приморског Амфилохија, Бранки Милић је обезбиједио боравак, смјештај, храну, здравствену заштиту, као и превоз од манастира до суда ради несметаног вођења кривичног поступка, а уколико јој Виши суд укине притвор и пусти је да се брани са слободе, наводи се у предлогу њеног адвоката Југослава Крповића.

Он је указао на нехуман однос Вишег суда у Подгорици и судије Сузане Мугоше, која на прошлом претресу, и поред видно лошег стања у коме се Бранка Милић налазила, није удостојила ту оптужену ни питања како се осјећа и да ли може да пратити ток главног претреса.

“Иако је вијеће упознато са чињеницом да је Бранка Милић болесно лице, са констатованим озбиљним дијагнозама, на шта указује медицинска документација коју је доставио њен бранилац, као и да 12 дана штрајкује глађу, вијеће се уопште не осврће на њено здравствено стање. Тако се понаша иако зна да њене болести не могу да се лијече у амбуланти Завода за извршење кривичних санкција. Предсједница вијећа, након што је Бранка Милић, ступила у штрајк глађу, ниједном на претресу није је упитала за здравље и да ли је способна да прати главни претрес”, указао је Крповић.

Он додаје да предсједница вијећа током пауза не дозвољава браниоцу да обиђе Милићеву у просторији суда како би се упознао са њеним здравственим стањем.

“Први пут од штрајка глађу, 9.10.2017. године, када је Бранки Милић позлило, на личну иницијативу браниоца обезбјеђење је дозволило да видим у каквом је стању.Тог дана је дрхтала, текла јој је крв из носа, имала је јаке вртоглавице, била је дезоријентисана, није могла да стоји на ногама. Тражила је да легне. Након што се вратила у судницу, видјело се по њеном лицу и погледу да није добро. И држање за стомак и главу указивало је да трпи јаке болове, а нико од судија није се осврнуо на њу као да не постоји. Када се овоме дода да Бранка Милић већ годину дана борави у спушком Гвантанаму, у бившој остави, самици без иједне утичнице, површине 6м2, са тоалетом који није издвојен, из којег се шири смрад,без прозора за вентилацију, јасно је да услед оваквог односа суда и Завода неће дочекати жива крај суђења”, казао је Крповић.

Он сматра да данас у Европи сигурно не постоје нехуманији притворски услови од оних у којима се налази Бранка Милић.

“Уколико не буде хитно пуштена да се брани са слободе, то ће значити да јој је изречена смртна пресуда”, сматра и њена кћерка Јелена Милић.

Држављанка Србије Бранка Милић се већ једанаест мјесеци налази у притворској ћелији од шест квадратних метара која је предвиђена за изолацију и притворенике са душевним проблемима или апстиненцијалним кризама.

Претрес који је одржан 9. октобра прекинут је на двадесетак минута јер је Милићевој указивана помоћ. Након тога је њена кћерка, Јелена Милић, упутила апел предсједнику Србије Александру Вучићу.

“Упућујем молбу предсједнику Александру Вучићу да, послије годину дана ћутања на ову тему, демонстрира снагу и интегритет државе Србије на овом језивом примјеру прогона српских држављана у Црноj Гори тако што ће ургентно дјеловати и осигурати заштиту и поштовање основних људских и грађанских права моје мајке и осталих притворених Срба, који су тренутно до те мјере угрожени у Прној Гори да се сада већ ради о питању њиховог живота и смрти. На овом примјеру сада треба демонстрирати демократску власт високих моралних принципа који су одлика високо развијених европских народа. Молим да се одлучност да се криминалу у региону стане на пут спроведе тако што се прије свега ова осјетљива тема неће злоупотребљавати у сврху политичких обрачуна, а по цијену живота невиних лица која су грађани Републике Србије. За крај апелујем на предсједника да спријечи да се по ко зна који пут мир у региону плаћа српским животима, јер ће то бити најбољи примјер суверености ове државе”, истакла је Јелена Милић у апелу упућеном предсједнику Србије.

ПОДИЈЕЛИ

5 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    Дачић пева и весели се Ердогану!Ти Бранка Хероино труни у Спужу…Има ли ово све икаквог смисла?

  2. 0
    0

    Ovu cetnikusu treba zajmit okle je dosla. U Crnoj Gori ima besplatne smjestaj i hranu, a nikakve koristi od nje. Jos je postala estradna zvijezda, svaki dan o njoj clanci.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here