Насловна Политика Захарова: Кримски мост смета једино „проласку“ америчке Шесте флоте

Захарова: Кримски мост смета једино „проласку“ америчке Шесте флоте

1

Кримски мост не омета пловидбу у Керчком мореузу, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова, коментаришући изјаву Стејт департмента о отварању саобраћаја на овом прелазу.

„Стејт департмент је саопштио: мост омета пловидбу. Каквом броду смета тај мост?“, рекла је она.

„Дуго сам размишљала, звала стручњаке, гледала мапу, постављала себи питања, а затим схватила шта су нам рекле колеге из Стејт департмента. Наравно, он смета. Тај мост може једино да смета проласку америчке Шесте флоте која ће бити пребачена, према ријечима Стејт департмента од прије неколико година, на обале Бјелорусије. Том проласку заиста може да смета“, примијетила је иронично Захарова.

Портпарол Стејт департмента Хедер Наверт је 15. маја на брифингу за медије изјавила да изградња моста на Криму отежава пловидбу и испоруку робе преко мора и да „та ситуација погађа становнике и Крима и Украјине“.

Предсједник Русије Владимир Путин је 15. маја отворио друмски дио Кримског моста. Изградња жељезничког дијела се наставља, а отварање је планирано за 2019. годину. Кримски мост повезао је полуострво Керч (Крим) са Таманским полуострвом (Краснодарски крај), а потреба за његовом изградњом настала је послије поновног уједињења Крима са Русијом 2014. године. Мост ће обезбиједити непрекидну транспортну комуникацију полуострва са копненим дијелом Русије.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here