Насловна Политика Захарова: Хаг игнорисао аргументе земаља које не признају независност Косова

Захарова: Хаг игнорисао аргументе земаља које не признају независност Косова

0
ПОДИЈЕЛИ

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова изјавила је да је Стални арбитражни суд у Хагу доносећи одлуку о пријему Косова у своје чланство игнорисао аргументе земаља које не признају независност Косова, као и члан Хашке конвенције о мирном решавању спорова који предвиђа да државе потписнице треба да постигну споразум о питању чланства.

„Вођство Административног савета тог суда реаговало је само на говоре у знак подршке Приштини и њеном пријему у Стални арбитражни суд, док су игнорисани аргументи земаља које не признају независност Косова (укључујући Србију, Аргентину, Бразил, Индију, Шпанију, Никарагву и друге)“, навела је она.

Захарова је истакла и да је игнорисан члан 94 Хашке Конвенције о мирном решавању међународних спорова из 1907. који јасно указује да би државе потписнице требало да постигну споразум о питању чланства.

„Битно је у овом контексту да до дебате о заједничким критеријумима за пријем у Стални арбитражни суд није уопште ни дошло“, рекла је Захарова.

Она је додала да резултати гласања нису променили став Москве у вези признавања Косова, које Русија третира као интегрални део Србије, у складу са Резолуцијом Савета безбедности УН, преноси Тас.

„Мало је вероватно да ће Косово дати пуни допринос сарадњи у оквиру ове организације“, рекла је она.

hag

Захарова је оценила и да је јасно да је та одлука донета у контексту ширег циља пријема тзв. Косова у међународне институције, и да су такве акције незаконите.

На 195. састанку Административног савета Сталног арбитражног суда у Хагу одлучено је 13. јуна да тзв. Косово постане члан ове организације, наводи Тас.

То је тада саопштио и тзв. косовски министар спољних послова Енвер Хоџај, који је на својој Фејсбук страници написао да је тзв. Косово постало 121. члан Сталног арбитражног суда у Холандији.

Стални арбитражни суд је међувладина организација са 117 земаља чланица и бави се арбитрирањем спорова међу државама, а пружа услуге решавања спорова који укључују земље, државне ентитете, међувладине организације и приватна лица.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here