Насловна Друштво Загреб још мјерка Боку

Загреб још мјерка Боку

0
ПОДИЈЕЛИ

Преговори Црне Горе са Хрватском око Превлаке и даље под велом тајне. Јавност не зна који документ ће се наћи у парламенту. Тренутно је на снази Привремени споразум из 2002. године

reg-prevlaka_620x0

Упркос изјавама црногорских званичника да су преговори између Црне Горе и Хрватске око разграничења код Превлаке у завршној фази, те да су документа усаглашена, споразум две државе још није постигнут.

Међутим, из црногорског Министарства иностраних послова јавности није саопштено шта је договорено и када би документ могао бити упућен на усвајање парламентима две државе.

Према наводима црногорских медија „заједнички се формулише такозвани посебни Споразум за подношење спора око границе на копну и мору“.

Две стране су у сталној и интензивној комуникацији овим поводом уз очекивање да ускоро буду договорени сви преостали детаљи, наводи се из ресорног министарства.

Тренутно је на снази Привремени споразум о Превлаци који је донесен 2002. године. Иво Санадер и Мило Ђукановић договорили су се да на решавању овог питања раде комисије обе државе, а уколико у томе не успеју, ићи ће се на арбитражу. Хрватска тражи да контролише већи део улаза у Бококоторски залив, док граница на копну у суштини није спорна.

Из хрватског министарства спољних послова кажу да је Хрватска Црној Гори упутила неслужбени, експертски предлог посебног споразума којим би се две државе обратиле Међународном суду и затражиле да утврди границу на копну и на мору. По речима портпаролке хрватског министарства Данијеле Баришић, још нису добили одговор.

Бивши дипломата Миодраг Лекић сматра да би Хрватска, због питања Превлаке, могла блокирати преговоре Црне Горе са ЕУ.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here