Насловна Политика Заев: Пад владе само питање времена

Заев: Пад владе само питање времена

0
ПОДИЈЕЛИ

Председник највеће македонске опозиционе СДСМ Зоран Заев каже да до октобра могу бити припемљени услови за фер парламентарне изборе.

Он је у интервјуу агенцији Бета рекао да је убеђен да ће опозиција предвођена СДСМ-ом победити на изборима, истучући да према истраживањима има предност над ВМРО ДПМНЕ Николе Груевског, чију је владавини назвао криминалном.

„Анкете показују да опозиција води у Македонији. Ми смо прворанграна политичка партија. Ми реално водимо у анкетама испред власти. Свакако имајте у виду да живимо у режиму који контролише грађанина и притиска грађане, па верујемо да су ти проценти много већи“, рекао је Зоран Заев.

Он је поновио да је предуслов за наставак политичких преговора о решавању кризе повлачење свих аболиција којима је у априлу председник државе Ђорђе Иванов самовољно помиловао 56 политичара и њихових сарадника.

Опозиција, према Заеву, нема намеру да одустане од тог захтева, јер потез Иванова да поништи аболиције само 22 политичара руши правни систем и отвара нежељене могућности.

Лидер македонске опзиције оценио је да ће до лета да се догоди много значајних ствари у процесу решавања кризе у Македонијии, тако да би ванредни парламентарни избори могу бити одржани у октобру или најкасније у другој половини марта идуће године, заједно са редовним локалним изборима.

Додао је да би у случају да успе „импичмнент“ председника Иванова, који је СДСМ покренуо у Собрању, заједно са парламентарном изборима, могли бити одржани и председнички избори.

„Верујемо да ћемо у лето ући са јасно дефинисаним циљем како да изађемо из кризе, на који начин ће се то постићи и када. То је циљ остављен пред грађене и пред нас. Свакако, лето не може да буде спокојно и мирно. Лето ће исто тако бити динамично. То ће да зависи од тога шта ће да се деси до краја јуна“, рекао је предсдедник СДСМ.

Заев је поновио да су услови за изборе, који морају да буду испуњени, кредибилан бирачки списак у који ће грађани веровати и мора да постоји минимум реформи у медијима. „Постоје решења за ове две ствари. И то брза решења. Ако власт има вољу, изборни спискови могу бити прочишћени до октобра“, рекао је он.

Он је навео је да то значи да око 40.000 гласача који по закону не би смели да буду на бирачком списку буде избрисано, а да 167.000 људи који живе у иностранству буду стављени у део изборног списка на којем гласа дијаспора.

Према Заеву, опозиција је одустала од трећег услова за изборе, од одвајања државе од партије, јер не верује да то може да се догоди за време владавине ВМРО ДПМНЕ Груевског.

Заев је оценио да Договор из Пржина, који је, како каже сахрањен због тога што је неколико важних сегмената уништено, може да буде реафирмисан, пошто је већ дуже време блокиран потезима ВМРО ДПМНЕ и ДУИ.

„Верујем да Договор из Пржина може да буде враћен и да га врати влада са министрима из позиције која би припремила фер изборе. Може да буде формирана и влада националног спаса, може да буде формирана експертска влада, реформска влада или слично. Ова криза може да буде завршена само изборима који ће да буду регуларни, фер, демократски. Или кредибилни избори“, рекао је лидер опозиције.

Према његовим речима, опозиција у Македедонији у тешким условима води гандијевску борбу и жели да покаже целом демократском свету да је могуће да падне режим без људских жртава.

„Грађани у Македонији се више не плаше као раније, како иде време грађани су све храбрије. Чак и чланови ВМРО ДПМНЕ чекају ослобођење Македоније“, рекао је он.

Заев је рекао да СДСМ подржава грађанске протесте назване „Шарена револуција“, јер сматра да грађани и грађанске организације „треба да имају озбиљну улогу у македонском друштву“ и да „чувају земљу и од будуће власти коју ће предводити СДСМ“.

Лидер СДСМ-а рекао је да су опозицији почели да прилазе значајни бизнисмени који су озбиљно подржавали власт.

„То се дешава више од шест месеци. Велики део од најозбиљнијих бизнисмена који су озбиљно подржавали власт покушавају да кокетирају са опозицијом“, рекао је Заев агенцији Бета додајући да је и бизнисменима и интелетуалцима у Македонији, као и огромној већини грађана, јасно је да је дошао крај десетогодишњој власти ВМРО ДПМНЕ Груевског.

„Питање је само времена који дан ће отићи“, истако је лидер македонске опозиције Зоран Заев.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here