Насловна Политика Заев: Македонија непотребно нарушила пријатељство са Србијом

Заев: Македонија непотребно нарушила пријатељство са Србијом

0
ПОДИЈЕЛИ

Влада Македоније непотребно је нарушила пријатељство са Србијом када је гласала у Унеску да цркве српског народа на Косову буду предате Косову, оценио је председник највеће македонске опзиционе странке СДСМ Зоран Заев.

„Ми смо признали Косово и тај процес је засвршен. Али Македонија је морала бити врло пажљива кад је гласала о питању које није политичко, већ верско и које је особито осетљиво за пријатељски српски народ“, рекао је агенцији Бета лидер македонске опозиције.

Заев је подсетио на проблеме у Македонији између Срба и Албанаца око постављања споменика цару Душану Немањићу у Скопљу и оценио да је до тога дошло због „квазипатриотске политике“ власти ВМРО ДПМНЕ бившег премијера Николе Груевског.

Како је истакао, односи Србије и Македоније морају да буду унапредјени, као и односи с другим суседним земљама.

„То мора да буде први потез спољне политике Македоније. Суседне земље морају да буду први пријатељи Македоније, ако желимо да нас Европа сматра пријатељем, свет да нас сматра за пријатеља“, рекао је Заев на питање какву ће спољну политику водити ако додје на власт.

Лидер опозиције је оптужио власт ВМРО ДПМНЕ за нарушавање односа Македоније са суседним земљама, оцењујући да тренутмо Македонија има нарушене односе са свим суседним земљама, и са Србијом, с Грчком, с Бугарском, са Албанијом.

„Није могуће да су сви криви, а ми да смо најбољи. Има добрих разлога и у Македонији зашто она има лоше односе са суседима. Дипломатски односи морају да се промене комплетно, да будемо спремни да делимо заједнички историју и да то буде мост који нас спаја, а не раздваја“, рекао је Заев.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here