Насловна Политика Забринутост ЕУ: Како ћемо без руског гаса 2019. године?

Забринутост ЕУ: Како ћемо без руског гаса 2019. године?

1
ПОДИЈЕЛИ

Стални представник Европске уније у Русији Вигаудас Ушацкас изјавио је да је изненађен изјавом директора Гаспрома Алексеја Милера да ће та компанија 2019. године престати да доставља гас у Европску унију преко Украјине.

Gazprom-Gives-RUB-7.9-Bln-on-RD-in-2011

„Били смо изненађени изјавом, рекао бих чак, јавним демаршем, који је дао Милер после сусрета с потпредседником Европске комисије Марошем Шевчовичем, о томе да од 2019. године гас у ЕУ неће бити испоручиван преко Украјине“, рекао је Ушацкас.

Према његовим речима, у Бриселу није јасно како убудуће Гаспром планира да развија сарадњу са земљама ЕУ. Он је рекао да руска страна Унији није дала детаљну информацију о плановима изградње чворишта за транспорт гаса на граници Турске и Грчке која спада у ЕУ.

„Нису нам дати аргументи ни чињенице на који начин ће Русија градити турско чвориште, када ће бити изграђено и како ће се развијати односи руског испоручиоца и потрошача, односно европских компанија“, казао је представник ЕУ.

Он је такође додао да одлука о прекиду пројекта Јужни ток није донета у Бриселу, него у Москви.

Руски председник Владимир Путин је 1. децембра 2014. године током посете Турској објавио да у „садашњим условима Москва неће реализовати пројекат Јужни ток“ јер није добила дозволу од Бугарске и ЕУ.

zavrtanje gasa

Истовремено, према његовим речима, Москва је спремна да изгради други систем гасовода до Турске и направи гасно чвориште на граници Турске и Бугарске.

Директор руског гасног гиганта, Алексеј Милер, информисао је Шевчовића у Москви, 14. јануара, о плановима Гаспрома за изградњу новог гасовода до Турске по дну Црног мора, који ће обезбедити испоруку руског природног гаса у количини од око 60 милијарди кубних метара на рурско-руској граници, и поручио Бриселу да пожури са изградњом инфраструктуре за пријем гаса из Турског тока.

„Наши европски партнери су информисани о томе и сада је њихов задатак изгадња инфраструктуре за транспрот гаса са границе Турске и Грчке“, објаснио је Милер, и додао да је Турски ток јединствена маршрута којом ће моћи да се испоручује 63 милијарде кубних метара руског гаса, који сада иде преко Украјине. „Других варијанти нема“, нагласио је он.

Милеров предлог да европске земље купују 50-60 милијарди кубних метара руског гаса преко Турске, како је додао, „тешко да ће функционисати, али морамо да се вратимо на њега и размотримо га“.

Руски премијер Дмитриј Медведев и шеф руске дипломатије су Сергеј Лавров, у одовојеним изјавама у минула два дана, нагласили су да је одлука о обустављању пројекта Јужни ток коначна, и да је на њено доношење утицао став Брисела према том пројекту.

„Одлука коју је донела Русија нема политички, а поготово не емотивни каркатер. То је правна одлука“, рекао је Медведев и додао да су напори Русије да започне рад на том пројекту били узалудни. „Били смо приморани да се повучемо из пројекта“, констатовао је он.

Лавров је био још експлицитнији са изјавом да је ситуација са гасоводом Јужни ток потпуно јасна, и да је тај пројекат обустављен због дискриминаторног односа Европске комисије, због чега се Европа сада преусмерила на пројекат гасовода Турски ток.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here