Насловна Поглед Заблуде српског народа о почетку ,,Великог рата“, да ли сви знамо ко...

Заблуде српског народа о почетку ,,Великог рата“, да ли сви знамо ко је био Гаврило Принцип?

0
ПОДИЈЕЛИ

Vojvoda-Petar-BojovicЧак 56 одсто испитаних грађана не зна или није сигурно, које је године почео Први свјетски рат, показало је истраживање ТВ Прва и агенције Нинамедија, преноси Танјуг.

Од 1200 испитаних, само 44 одсто знало је тачну годину почетка ,,Великог рата“, 27,1 одсто одговорило је да не зна, 28 одсто није било сигурно, а осам одсто је одговорило да је Први свјетски рат почео 1941. године.

На питање ко је одговоран за почетак Првог свјетског рата, 48,5 одсто испитаних је рекло да не зна, 27,7 одсто да је одговоран појединац, 22 мисли мисли да је то држава, а 1,9 одсто је неодлучно.

Од оних који мисле да је то био појединац, 25,4 одсто одговорило је да је то Гаврило Принцип, 1,8 одсто мисли да је то био Адолф Хитлер, а остали или не знају или за почетак рата окривљују Франца Фердинанда.

Највећи број испитаних који мисле да је крива држава, на прво место стављају Аустроугарску, а затим следе Немачка, Србија, велике стране силе, Турска и Аустрија.

Млађи од 30 година вјерују да је Принцип био атентатор.

Чак 60,9 одсто испитаних није одговорило на питање ко је највећи српски јунак, док су се, овим редоследом, остали изјаснили за Живојина Мишића, Степу Степановића, Карађорђа, Гаврила Принципа, Радомира Путника, Милоша Обилића и Петра Бојовића.

Више од половине испитаних, показала је анкета, сматра да је Гаврило Принцип био „јунак-патриота“, док је за четвртину он „атентатор-убица“.

Као занимљив податак, агенција наводи да су старији од 44 године уверенији да је Принцип био патриота, док млађи од 30 година верују да је био атентатор.

Такође, 73,9 одсто испитаних мисли да је Србија после Првог свјетског рата имала већи углед у свијету него данас.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here