Насловна Мозаик За возаче: Упознајте нови оперативни систем  iOS11 са ауто – модом „Не...

За возаче: Упознајте нови оперативни систем  iOS11 са ауто – модом „Не узнемиравај током вожње“

0
ПОДИЈЕЛИ

Пише: Драган Антић

Нови I-phone оперативни систем iOS11 који ће се појавити до краја године, доноси низ побољшања у односу на све своје претходнике, а сигурно једна од најинтересантнијих новина јесте увођење режима „Do Not Disturb While Driving“, који је намијењен возачима и то прије свега онима који често током вожње користе услуге СМС сервиса и других сличних апликација у свом телефону које ремете пажњу и концентрацију возача.

Напредна функција „Не узнемиравај док возим“ (Do Not Disturb While Driving) увијек када детектује да сте за воланом, аутоматски блокира све долазне позиве, слање и примање СМС порука и друга слична обавештења . Тако ће возачи, док год је аутомобил у покрету, бити ускраћени за разговоре и дописивања, као и многе друге могућности њиховог паметног телефона којима они не могу да одоле чак ни док су за воланом. А главни циљ је да се повећа безбједност у саобраћају.

Међутим, иако  на први поглед дјелује веома једноставно, мод Не узнемиравај док возим „ садржи мноштво опција.

У наставку текста налазе се смернице за основна подешавања у овом режиму рада.

Основна подешавања режима „Не узнемиравај док возим“

Логично, први корак представља активирање мода. То ћете учинити на сљедећи начин: Уђите у „iOS подешавања и одаберете опцију „Не узнемиравај“ (Settings > Do Not Disturb). Биће вам понуђене три могућности, односно три подрежима рада:

  1. Аутоматски – гдје телефон сам активира „Не узнемиравај док возим“ мод, одмах након што региструје да сте за воланом, па аутоматски блокира сва долазна обавјештења, а онима који су покушали да вас контактирају шаље повратну поруку, која може такође бити аутоматска, али можете и сами подесити њен садржај. Ако одаберете аутоматску опцију, режим „Не узнемиравај док возим“ ће се активирати сваки пут када се налазите у неком возилу, па и у случају да се возите у аутомобилу којим неко други управља. Ако не желите да пропустите све евентуалне позиве док траје вожња, мораћете мануелно да деактивирате блокаду.
  2. Када је телефон повезан преко Bluetooth-а са мултимедијалним уређајем у вашем ауту. Корисна опција за све оне који имају аутомобиле чији стерео има Bluetooth подршку. У овом подрежиму, „Не узнемиравај док возим“ се аутоматски активира једино онда када је ваш телефон повезан путем Bluetooth-а са мултимедијалним уређајем у вашем возилу.
  3. Мануелно – када мод активирате сами, ручно, онда када мислите да ће вам бити од користи.

У зависности од одабране опције, „Не узнемиравај док возим“ ће се, дакле, укључивати аутоматски или ручно. Ако подесите ову другу опцију, пребаците иконицу за ову функцију у ваш контролни центар (Иконица има облик аутомобила). Идите на Settings > Control Center, онда одаберите Customize Controls. На крају активирајте Do Not Disturb While Driving.

Како подесити опцију „Аутоматски одговор“

Изузетно корисна опција у овом моду је „аутоматски одговор“, која служи да аутоматски реагује на било коју долазну поруку обавјештавајући  пошиљаоца да тренутно возите и да ћете му одговорити када окончате вожњу.

Основна, подразумевана порука која се шаље свима који желе да вас контактирају док возите гласи „Тренутно возим са укљученом функцијом Не узнемиравај док возим – Погледаћу вашу поруку одмах након што стигнем до жељеног одредишта“. Међутим, за све оне којима ова порука дјелује једнолично, постоји опција прилагођавања аутоматског одговора. Једноставно идите на „Подешавања“, одаберите мени „Не узнемиравај“ и уђите на „Аутоматски одговор“ (Settings > Do Not Disturb > Auto Reply). Одатле можете уређивати поруку и изменити њен текст према сопственој жељи. Такође, можете одабрати коме ће се обавјештења слати, коришћењем опције „Auto-Reply To“.

Ово није коначна верзија

Сви будући корисници  iOS11 оперативног система нека имају на уму да је ово само радна верзија ове напредне функције. Прије него што се нови оперативни систем и званично појави на тржишту, „Не узнемиравај док возим“ ће вјероватно претрпети још нека унапређења.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here