Насловна Друштво За викенд четири самоубиства у Подгорици и Никшићу

За викенд четири самоубиства у Подгорици и Никшићу

0
ПОДИЈЕЛИ

Током викенда у Подгорици и Никшићу пронађена су четири беживотна тијела, а смрт је, како се вјерује, наступила самоубиством, сазнају Дневне новине у полицији.

prevencija-samoubistva

Коментаришући ову појаву у разговору за ДН, психолог Радмила Ђуришић-Ступар упозорава да не постоји психички проблем који доводи до суицидног понашања, а који се не може ријешити уз благовремено затражену стручну помоћ.

Подгоричанин А.П. пронашао је у ноћи између четвртка и петка беживотно тијело свог оца Х.П. (55). У помоћном објекту у мјесту Фундина, затекао је објешено беживотно тијело свог оца, а по сазнању ДН, ка њему је била окренута објешена пушка цал. 7,62 мм, у којој је нађена једна чаура.

Већ сљедећег дана око поднева, констатовано је још једно самоубиство у главном граду. П.В. је обавијестио полицију да је пронашао сестру од стрица Н.В (35) објешену о канализациону цијев у купатилу стана у којем је сама становала у Московској улици. Полицијски службеници и надлежни тужилац, који су изашли на лице мјеста убрзо су констатовали да је ријеч о самоубиству.

Серија сличних пријава настављена је у Никшићу гдје је полиција обавијештена да је у насељу „Будо Томовић“ пронађено беживотно тијело радника фирме Градња Инжињеринг С.Д. (69) . Пошто је полицијска екипа изашла на лице мјеста, поред страдалог је пронађена ловачка пушка којом је, како се сумња, С.Д. себи одузео живот. Минулих дана је, такође, у Никшићу нађено и беживотно тијело М.В. (53) из Никшића, а и у овом случају се  сумња да је ријеч о самоубиству.

Ђуришић-Ступар каже да један одсто популације нема довољно менталне снаге да се избори са животним проблемима али се они, како тврди, уз стручну помоћ могу успјешно превазићи. По њеним ријечима, три су критична периода током животне доби.

„Суицидне мисли највише долазе до изражаја у адолесцентном периоду који је јако кризан сам по себи. Кризна је и тачка око тридесете године, али за особе које рецимо нијесу завршиле адекватну школу, нијесу се остварили као родитељи или нешто слично. Сљедећи кризни период је око педесете године и често је везан за здравље и квалитет живота“, наводи она.

Према њеним ријечима, они који одлуче да себи одузму живот, нијесу слабе особе како се то често вјерује.

„Вођени су опцијом да све што не ваља треба прекинути што је разумна опција, јер тако обично поступамо у животу. Ипак, јако је опасно када се споје кризни период и идеја да му нико не може помоћи и да није довољно дорастао да се избори са ситуацијом. То уопште нијесу људи који су слабашни и који одлучују ствари напречац. Углавном су то тешке одлуке, што указује да кад је имао снаге да то учини, сигурно је имао снаге и да се с тим избори, али није затражио адекватну помоћ“, закључује она.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here