Насловна Друштво За тјелохранитеље Мила, Филипа и осталих отишло 2,6 милиона евра

За тјелохранитеље Мила, Филипа и осталих отишло 2,6 милиона евра

1
ПОДИЈЕЛИ

Обезбјеђење штићених личности носиоца највиших функција у извршној и законодавној власти и правосуђу у земљи, пореске обвезнике је у протекле двије године коштало 2,6 милиона евра.

Према подацима које је „Дан“ добио из Министарства унутрашњих послова (МУП), трошкови ангажовања обезбјеђења штићених личности из Владе бившег премијера Мила Ђукановића, бившег предсједника Скупштине и других функционера који су добили заштиту државе, лани су износили 1.346.431, а у овој години 1.337.171 евро.

Према последњим информацијама, полицијску заштиту имало је 13 јавних функционера.

Према званичним одлукама Владе, полицијско обезбјеђење у прошлој и овој години имали су предсједник Црне Горе Филип Вујановић и бивши предсједници Владе и Скупштине Мило Ђукановић и Ранко Кривокапић.

Према одлуци о одређивању лица и објеката које обезбјеђује Управа полиције, полицијску заштиту званично је требало да имају и министри из претходне Владе. Заштиту, по одлуци Владе, требало би да су имали министри правде Зоран Пажин, унутрашњих послова Рашко Коњевић и Горан Даниловић, вањских послова Игор Лукшић, те врховни државни тужилац Ивица Станковић и главни специјални тужилац Миливоје Катнић.

Полиција обезбјеђује и директоре Агенције за националну безбједност (АНБ) и Управе полиције Дејана Перуничића и Славка Стојановића. Одлуком Владе полицијска заштита је предвиђена и за носиоце судских и других тужилачких функција ако то захтијевају разлози безбједности. Познато је да полицијско обезбјеђење има предсједница Врховног суда Весна Меденица. Садашњи премијер Душко Марковић прије доласка на ту функцију такође је био под полицијском заштитом.

Владином одлуком је прецизирано да ће полиција обезбјеђивати штићене личности и након престанка обављања функције, ако то захтијевају разлози безбједности, о чему одлучује Влада.

Према сазнањима „Дана, бивши премијер Мило Ђукановић и даље је под полицијском заштитом, упркос томе што више није ни на једној државној функцију.

За потребе безбједносне заштите бившег предсједника Владе Мила Ђукановића коришћено је седам службених возила. За одржавање возног парка који користи бивши премијер и његова пратња раније је потрошено 56. 161 евро.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here