Насловна Политика Иран добија руски С-400: Одговор на санкције или нови пакт?

Иран добија руски С-400: Одговор на санкције или нови пакт?

0
ПОДИЈЕЛИ

Иран ће добити С-400 пројектиле у оквиру новог војног споразума потписаног у уторак, 20. јануара у Техерану између руског министра одбране Сергеја Шојгуа и његовог иранског колеге, бригадног генерала Хусеина Декуана.

s 400

„Двије државе су одлучиле да ријеше проблем С-300 система“, рекао је ирански министар одбране. 

Генерал-пуковник Леонид Ивашов, бивши званичник министарства је додао: „Предузет је корак у циљу појачане економске и војне сарадње по питању С-300 и С-400 система. Спремни смо за њихову испоруку“.

С-300 систем је био предмет препирки између Москве и Техерана још од 2007. године, када је уговорено да Русија прода Ирану пројектилски систем С-300, за шта је Техеран платио 800 милиона долара, а који никада није достављен због снажног противљења САД и Израела. Данас су и Иран и Русија под западним санкцијама и спремни су да помогну једно другом како би осујетили интервенције САД на Блиском истоку. Предсједник Обама притиска Европу да не продаје оружане системе руској војсци, како би предЈседник Владимир Путин био кажњен због свог дејствовања у Украјини и анексије Крима.

До сада су Руси били опрезни у одсијецању односа са администрацијом САД и избјегавали су директне сукобе са Вашингтоном, чувајући кеца у рукаву за ванредне ситуације.

Чак су били стали на страну САД када су се водили преговори о нуклеарном програму у Ирану.

Међутим, како су односи између Обаме и Путина почели да се кваре, Москва је почела да користи своје кечеве.

Москва је пре 5 мјесеци потписала огромни уговор о оружју са Египтом, вриједан 3,5 милијарде долара, који је финансирала Саудијска Арабија. Тај потез је лишио египатско војно тржиште америчке муниције. Са својим пактом о сарадњи од 20. јануара, Русија је постала примарни добављач нових и софистицираних оружаних система за иранске оружане снаге, укључујући и С-400 пројектиле, иако су Исламска држава и САД увели ембарго на оружје.

Ирански министар одбране, Хусеин Декуан заузео се за још већу сарадњу ради сузбијања америчких амбиција у региону.

„Иран и Русија су способни да се суоче са експанзионистичком интервенцијом и похлепом САД кроз сарадњу, синергију и активирање стратешких потенцијалних капацитета“, рекао је Декуан.

Декуан је изјавио да двоје сусједа имају заједничке погледе на политичка,  регионална и глобална питања.

Он је рекао да нови споразум укључује ширење контратерористичке сарадње, размјену војног особља ради обучавања и заједничку употребу лука. Ове двије државе већ сарађују као подршка сиријском предсједнику Башару ел Асаду. Поврх свега, пакт са Москвом значајно помаже Техерану у тренутним нуклеарним преговорима са шест свјетских сила.

Захваљујући пакту, преговарачи у Ирану би до сљедећег рока могли да дођу до договора.око С-300 систем, који је дизајниран за пресретање авиона и пројектила, укључујући крстареће. Годинама је С-300 симбол најнапреднијег руског оружја, који би у рукама Ирана могао да спријечи Израел да нападне ирански нуклеарни програм.

Међутим, Израелско ваздухопловство је временом развило и тестирало нове методе које превазилазе С-300, чији је начин рада откривен када је доспио у европске државе.

Русија је још 2013. тајно доставила Ирану и Сирији С-300 системе, а обећала је да ће их доставити и Хезболаху у Либану.

Руска политика предвиђа да би Израел могао парцијално да се опколи С-300 системима на сјеверу и југу, а С-300 и С-400 системима од Ирана ка истоку.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here