Насловна Политика За статус Тузи кључна политичка воља

За статус Тузи кључна политичка воља

0
ПОДИЈЕЛИ

Питање формирања самосталне општине Тузи у парламенту ће се вјеровато наћи у октобру, казао је посланик Албанске алтернативе Ник Ђељошај, оцјењујући да услови за формирање пуноправне општине постоје већ дужи период.

djeljosaj nimanbegu

Он је, коментаришући Анкекс о постизборној коалицији Демократске партије социјалиста (ДПС) и Нове демократске снаге – ФОРЦА, подсјетио да је формирање пуноправне општине Тузи била опција многих коалиционих споразума.

Ђељошај је навео да ће вријеме показати да ли ће Анекс довести до рјешења тог питања.

Лидери ДПС- а и Форце, Мило Ђукановић и Назиф Цунгу, потписали су у четвртак Анекс коалиционог споразума у ком је дефинисан приступ и предвиђено прикупљање документације како би се дефинисала позиција будуће општине Тузи.

Ђељошај је, објашњаваjући да се валидност документације о одрживости самосталне општине не доводи у питање, већ да је кључни фактор политичка воља, најавио да ће се питање Тузи у парламенту вјероватно наћи у октобру.

„Могућност да Тузи постану пуноправна општина наговјештавана је у више наврата и раније, у различитим периодима, приликом потписивања различитих коалиционих споразума између различитих потписника. И не само да је наговјештавана, него је сматрана за реалну опцију у тим споразумима, односно свим споразумима“, поручио је Ђељошај.

Прама његовим ријечима, вријеме ће најбоље показати да ли ће то питање бити ријешено посљедњим Анексом споразума.

„Не треба унапријед одбацити оно што би у перспективи могло водити адекватним рјешењима. Будућност ће показати да ли потписивање овог анекса води том рјешењу“, рекао је Ђељошај агенцији МИНА.

Легитимно је, како је рекао, право Форце да на тај начин покуса ријешити захтјеве албанских нацоналних партија.

Према ријечима Ђелошаја, не треба искључивати ни сарадњу са Социјалдемократском партијом (СДП) и Позитивном Црном Гором, будући да потписнице Анекса тренутно немају већину у парламенту.

„У анексу су прецизирани скоро сви захтјеви албанских националних партија. Знајући тренутну политичку ситуацији а и искуства од прије, нијесам сигуран да потписници имају већину у Скупштини, зато ћу поновити да треба наставити разговоре са СДП-ом и Позитивном, уколико желимо рјешења а не само слова на папиру, који имају неке друге циљеве, што не искључујем“, навео је он.

Ђелошај је рекао да ће питање самосталне општине покренути у октобру.

„Једно је сигурно, у октобру ће бити на дневном раду Скупштине Црне Горе питање општине Малесија, питање је само да ли ћу сам покренути уз подршку свих албанских партија или ће бити још потписника“, најавио је Ђелошај.

Документација је, како је подсјетио, одавно спремна, а два рјешења су у скупштинској процедури.

„Само треба предсједник парламента, Ранко Кривокапић да их извуче из ладица и уврсти у дневни ред, захтјев свих албанских партија је да буду на дневном реду јер желимо видјети све политичке партије како ће се изјаснити“, поручио је он.

Услови за формирање пуноправне општине постоје, како је казао Ђелошај, већ дужи период.

„То питање, као свако друго, може бити исполитизовано и као такво може бити предмет различитих договора међу партијама“, казао је он.

Како је додао, документација о одрживости пуноправне општине Тузи прикупљена је одавно.

„Не поставља се питање валидности документације. Овдје је кључни фактор политичка воља субјеката који о томе одлучују на нивоу државе“, навео је Ђелошај.

Он је оповргао наводе да власт зависи од албанских посланика, оцјењујући да је то манипулација.

„У Скупштини имамо два посланика Албанских партија, док владајућа коалиција има 43 посланика, математика у условном елементу не даје простора, иако дио јавности покушава представити да власт зависи од албанских партија, што је велика манипулација“, закључио је Ђелошај.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here