Насловна Мозаик За цијелу Европу политички потрес тријумф Сиризе

За цијелу Европу политички потрес тријумф Сиризе

0
ПОДИЈЕЛИ

 Западни медији оцјењују данас да ће побједа љевичарске партије Сириза у Грчкој уздрмати Европу, а од званичника је први реаговао британски премијер Дејвид Камерон који је упозорио да ће резултати избора проширити економску несигурност у цијелој Европи.

grcka nezaposlenost

 Амерички „Вол стрит џурнал“ оцјењује да побједа крајње љевичарске партије на изборима у Грчкој доноси нов сукоб у Европи.

 Лист сматра да је Сириза Алексиса Ципраса профитирала на огромном незадовољству грађана политиком штедње. Њена побједа, како лист оцјењује, може се сматрати „народном побуном“ против „горске економске пилуле“ коју су Грци морали да попију пре пет година, а „коју су преписале друге европске земље“.

 „Побједа Сиризе означава запањујућу пометњу у европском политичком поретку. Побједа охрабрује и друге радикалне партије, попут десничарског Националног фронта у Француској и новоформираног шпанског љевичарског Подемоса, а Грчку доводи у сукоб са Њемачком и другим спасиоцима из еврозоне“, закључује „Вол стрит џурнал“.

 Британски „Гардијан“ наводи да историјска побједа Сиризе „ставља Грчку у колизију са Европом“.
„Европска политика је упала у нову еру несталности и промјена послије историјске побједе Сиризе која је обећала да ће окончати године штедње“, наводи лист.

 „Гардијан“ такође оцјењује да су грчки гласачи, после више од пет година штедње и постављања питања о опстанку евра, одбацили политику смањивања трошкова и повећања пореза које је наметнула Европа, а које су земљу довели до немаштине.

 Лист наводи и економске посљедице побједе грчке радикалне партије на свјетска финансијска тржишта.

 Евро је рано јутрос на азијским берзама достигао најнижи ниво у посљедњих 11 година, а „Гардијан“ упозорава да ће валута бити под додатним притиском кад почну са радом и европска тржишта.Према „Гардијану“, главно питање биће да ли нова влада у Атини и међународни кредитори могу да нађу заједнички интерес за постизање договора који ће задовољити и Грке и остатак еврозоне, посебно Њемачку, а да притом не изазове ефекат домина широм зоне евра ако и друге земље потраже слична рјешења.

 Такав исход највише ће зависити од Њемачке, која се и даље претвара да еврозона може да успије једино ако настави с фискалном исправношћу, која је заправо и изазвала политички потрес у Грчкој, оцјењује „Гардијан“.

 За њемачку канцеларку Ангелу Меркел то неће бити нимало лако, али ако у Грчкој и остатку еврозоне не дође до пораста потрошње, цијела Европа могла би да се суочи са оваквим или још горим изазовима, упозорава лист.ББЦ оцјењује да ће изборни резултат у Грчкој послати „таласе потреса у цијелој Европи“.

 „Већина бирача у Грчкој је у потпуности одбацила политику обрачуна са кризом коју су осмислили Брисел и Њемачка“, наводи британски јавни сервис.

 ББЦ наводи да ће побједа Сиризе вероватно бити међу главним темама данашњег састанка министара финансија 19 земаља еврозоне.

 Британска ТВ мрежа цитира ријечи лидера Сиризе Ципраса који је синоћ својим присталицама у Атини поручио да ће „окончати понижење и бол“ који су трпјели пет година. И ББЦ упозорава на ефекте које ће побједа Сириза имати на свјетска тржишта и, као и „Гардијан“, наводи да је евро достигао најнижи ниво у односу на амерички долар у последњих више од 11 и по година.

Grcka-zastava-1

 И западне агенције указују на то да је побједа Сиризе забринула међународне кредиторе пошто би могла да означи преокрет у Европи, где популистичке партије и у неким другим земљама најављују кампање против мјера штедње, као и да доведе у питање опстанак Грчке у зони евра.

 Ројтерс наводи да ће Ципрас бити први премијер неке чланице еврозоне који се отворено противи условима које су ЕУ и ММФ наметнули током економске кризе. „Његова очекивана побједа повећава изгледе и за скори улазак у клинч с владом њемачке канцеларке Ангеле Меркел, а могла би да доведе у питање и дистрибуцију наредне транше више од седам милијарди евра међународне помоћи Грчкој“, оцјењује британска агенција.

 Асошијетед прес оцјењује да би побједа Сиризе могла да изазове потресе на глобалним тржиштима и доведе у питање останак Грчке у зони евра.

 Ципрас је, како подсјећа америчка агенција, обећао преговоре о условима помоћи Грчкој и најавио да ће тражити отпис великог дијела дуга од 240 милијарди евра. Уколико нова влада у Атини не нађе рјешење у договору с кредиторима, Грчка би могла да се суочи с банкротом, оцењује АП.

 Агенција Франс прес упозорава да побједа Сиризе утире пут и другим партијама широм Европе које се противе мјерама штедње, попут шпанског Подемоса.

 Први од европских званичника који је реаговао на побједу Сиризе је британски премијер Дејвид Камерон.

 Он је упозорио синоћ да ће резултат парламентарних избора у Грчкој проширити економску несигурност по цијелој Европи и додао да то значи да Велика Британија мора да се држи његовог плана сопствене економије.

 „Грчки избори појачаће економску несигурност широм Европе. Зато Велика Британија мора да се држи свог плана и ту безбједност осигура код куће“, написао је Камерон на свом званичном налогу на Твитеру.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here