Насловна Друштво За 41 километар аутопута граде 50 км приступних путева

За 41 километар аутопута граде 50 км приступних путева

0
ПОДИЈЕЛИ

Према незваничним информацијама са терена, да би се отпочело са изградњом приоритетне дионице аутопута Смоковац – Матешево дужине 41 километар, подизвођачи, домаће компаније, како се процјењује, треба да изграде око 50 километара приступних путева.

Ivan Brajovic

Из Министарства саобраћаја, на чијем је челу Иван Брајовић нијесу одговорили на питања „Дана” колико километара приступних путева треба да се изгради за приоритетну дионицу аутопута Бар-Бољаре, колико домаћих компанија и које су ангажоване на извођењу припремних радова, као и колико ће коштати припремни радови и израда приступних путева.

За члана Одбора за економију, финансије и буџет Горана Тупоњу (Позитивна) податак о томе да је неопходно изградити 50 километара приступних путева иде у прилог чињеници да је опција изградње брзе цесте, умјесто градње аутопута, пребрзо одбачена. Он је подсјетио да је одлука о почетку градње аутопута Бар Бољаре донијета на основу идејног пројекта.

„То говори у прилог чињеници на коју смо и ја и друге колеге посланици указивали на парламентарној расправи, а то је да је за наше економске услове опција изградње брзих цеста пребрзо одбачена, иако се, по својој структури брза цеста лакше прилагођава тешком рељефу, па би прикључна мјеста би далеко мање захтјевна, али, не вриједи плакати над просутим млијеком, иако се бојим да ће таквих „изненађења” бити још и да ће оних предвиђених 10 одсто прекорачења цијене градње бити врло брзо достигнути, управо зато што у тренутку када се о томе доносила одлука такве ствари нијесу биле до краја дефинисане, односно није била урађена пројектна документација која би могла далеко прецизније да одреди цијену коштања градње. Чак и да је била урађеца пројектна документација у грађевинарству постоји фактор непредвиђених трошкова, а што је посебно изражено у случају када то није до краја дефинисано,“ рекао је он.

Координатор УРА за економску политику Дејан Мијовић истакао је да су у Влади врло нетранспарентни везано за податке о томе колико ће приступних путева да се уради, што је, сматра, забрињавајуће, јер би требало прецизно да се зна шта се ради са толиком новцем из буџета.

„Недопустиво је да се не зна шта се ради са новцем из буџета и није исто да ли ће се аутопуту моћи прићи са два, три или пет мјеста, колико има скретница, кружних токова, што ми не знамо, а што је недопустиво и врло неозбиљно. Такође, не знају се ни рокови, иако се сјећамо обећења да ће главни радови почети у јуну, а ми не знамо ни шта се ради од припремних радова, ни колико ће они трајати ни када ће почети главни радови, иако је огроман новац већ потрошен,“ рекао је он.

Пројектовање и изградња приоритетне дионице аутопута Бар Бољаре коштаће 809,6 милиона евра, а цијена градње, по Владиним предвиђањима, може да буде увећана за 10 одсто, по основу накнадних и непредвиђених радова.

Сакрили студије

Из МАНС-а су раније указивали на то да је градња приоритетне дионице Смоковац-Матешево финансијски неисплатива за Црну Гору и да ће коштати преко милијарду евра. Та НВО се позвала на студију израђену 2012. године за потребе Министарства саобраћаја, коју је урадила британска консултантска компанија УРС.

У тој студији су представљена алтернативна рјешења која би била исплативија. У једној од опција разматрана је изградња приоритетне дионице Смоковац-Матешево у дужини од 44 километра, али не као аутопут пуног профила, већ као полуаутопут, обнова постојеће цесте између Матешева и Колашина у дужини од 10 километара, као и унапређење постојеће Е65 цесте од Колашина ка Мојковцу, уз коришћење бјелопољске заобилазнице за линк ка граници са Србијом, укупне дужине око 60 километара.

Трошкови финансирања те опције процијењени су на 698 милиона евра и обухватају све радове на дионици Подгорица граница са Србијом. Студија предвиђа цијену изградње приоритетне дионице од 11,3 милиона по километру.

И студија Скот Вилсона, на коју се позивао посланик Небојша Медојевић (ДФ) показала је негативну вриједност приоритетне дионице, као да ће се аутопут исплатити за 250 година. Влада, међутим, ниједну студију није учинила доступном јавности.

 

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here