Насловна Друштво За 305 убијених Срба из Скелана још увијек нема правде

За 305 убијених Срба из Скелана још увијек нема правде

1
ПОДИЈЕЛИ

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против шест Срба са подручја Скелана због злочина против човјечности. Породице српских жртава са овог подручја питају: Шта је са оптужницама за злочине над Србима?

Оптужница шесторицу Срба терети да су од априла до августа 1992. године као припадници Кризног штаба Српске општине Скелани, учествовали у нападу и прогону Бошњака и Рома са ширег подручја Сребренице и Скелана.

С друге стране, српске породице с овог подручја деценијама траже правду. У истом тужилаштву годинама стоји пет предмета за почињени злочин над Србима.

„Колико година породице треба да чекају да ти предмети добију свој епилог,“ упитала је Радојка Филиповић, предсједница Скупштине Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила РС.

У Скеланима је током рата убијено 305 Срба, највећи злочини почињени су 16. јануара 1993. године када је убијено 69 мјештана.

Најмлађа жртва био је петогодишњи Александар Димитријевић, а његов брат Радислав имао је 11 година. Већина цивила убијена је на мосту на Дрини у засједи док су покушавали да побјегну у Србију.

skelani-drina

„У нападима 28. дивизије тзв. Армије БиХ, Скелани су неколико пута нападани гдје нису бирани ни цивили. Нема правде. Питам се да ли Тужилаштво БиХ може подићи оптужнице против Насерових кољача,“ изјавио је Гојко Симић из Борачке организација Сребреница.

За нешто више од мјесец у Скеланима ће бити обиљежене 23 године од страдања Срба. Њихове породице исто толико година чекају правду.

1 КОМЕНТАР

  1. 0
    0

    Ово је био геноцид, који је спроведен из заштићене зоне коју су као контролисали Холанђани. Одговорност је на холандској влади и држави, као и ондашњој америчкој администрацији.
    Не треба заборавити да је и у другом светском рату на тим просторима био геноцид над Србима од стране усташа које је предводио ујко Јуре Францетић. То су били очеви и дедови ових кољача.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here