Насловна Политика Вулин: Званична политика Хрватске приказује усташе као хуманитарне раднике

Вулин: Званична политика Хрватске приказује усташе као хуманитарне раднике

0
ПОДИЈЕЛИ

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин изјавио је данас да дешавања у Загребу на протесту у на фудбалској утакмици нијесу инциденти већ званична политика Хрватске, која покушава да објасни да фашизам и није био тако лош, а да су усташе били хуманитарни радници.

„То што се дешавало у Хрватској није инцидент, инцидент је нешто што се деси једном, па се више не понавља. Ово је наставак званичне политике Хрватске у којој умјесто да се разрачуна са фашизмом и усташким насљеђем покушавају да објасне да фашизам и није био тако лош, а да су усташе били хуманитарни радници и да је све што су радиле Србима било заслужено и да су то Срби морали да очекују“, рекао је Вулин на РТС-у.

Он је додао да је несхватљиво да земља ЕУ није у стању да се разрачуна са фашистичким наслеђем и да га продубљује и покушава да оправда постојање фашизма у својој земљи.

„Једино могуће објашњење је да је то званична политика. Ако министар спољних послова Хрватске каже да ће проглашење за свеца Алојзија Степинца бити разлог за радост свих, а зна да се ниједан Србин никада неће обрадовати да усташки викар постане светац, онда говорите о званичној политици Хрватске“, нагласио је министар.

Како каже веома је забринут за положај српске мањине у Хрватској, али је забринут и за стање духа у хрватској нацији, друштву ако нијесу у стању да се изборе са фашизацијом сопственог друшштва.

„Ово више није питање за Хрватску ово је питање за ЕУ“, рекао је Вулин.

Упитан шта Београд може да учини за Србе ван граница земље, Вулин је рекао да ће Србија водити рачуна о њиховом положају, те да ће се сваки дипломатски успјех, сваки економски успјех Србије одразити и на побољшан положај Срба који живе ван граница Србије.

srbe-na-vrbe

„У фокусу наше спољне политике је како заштитити Србе, али је неопходна сарадња и ЕУ и Хрватске државе, која је имала дрскости да ставља примједбе Србији на однос према мањинама у исто вријеме када се пјева ‘Уби Србина’ и ‘Србе на врбе'“, закључио је Вулин.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here