Насловна Политика Вулин: Србија неће признати КиМ

Вулин: Србија неће признати КиМ

1
ПОДИЈЕЛИ

Министар за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Александар Вулин изјавио је да Србија неће признати КиМ и да је то сасвим јасно.

Aleksandar-Vulin-13

Вулин је у интервјуу новосадском „Дневнику“ рекао да Србија има Устав који брани признавање КиМ, да то брани и политика, а да је таква и орјентација свих ре­ле­вант­них по­ли­тич­ких фак­то­ра у Србији, те да о том питању нема шта ни да се прича.

Коментаришући поглавље 35 у преговорима са Европском унијом Вулин је рекао да никада раније ниједна друга држава није имала поглавље 35, као што има Србија.

„Поглавље 35 могло се отворити и данас и јуче, јер је неспорно да је Србија испунила апсолутно све своје обавезе из Бриселског споразума и свих споразума који су следствено томе настали. Као што је неоспорно и то да Србија није имала с ким да преговара, јер је на КиМ била политичка криза која је трајала пола године“, рекао је Вулин.

Он је нагласио да је веома важно да, како је рекао, због наше и светске јавности, кажемо да поглавље 35 и преговори с представницима Приштине јесу веома важни и да ће их Србија наставити у пуном капацитету, отворено и искрено.

Међутим, Вулин је упозорио да не треба сву пажњу јавности и сву снагу концентрисати на разговоре у Бриселу јер, како је казао, „постоје ствари које су нама исто тако важне“, као што су економија, шта ће се урадити са смедеревском железаром, да ли ће стопа незапослености бити смањена.

„Дакле, постоје ствари које су за нас можда и важније, које морамо да посматрамо као животно питање. Што се тиче суверенитета Србије, ми ћемо га апсолутно чувати, ту никаквих промена нема, али говорим о томе да не можемо Србију свести на једне преговоре“, истакао је Вулин.

Упитан да прокоментарише идеју председника Србије Томислава Николића да треба изаћи са коначним решењем за КиМ, Вулин је казао да тај предлог пре свега мора видети да би о њему могао говорити.

Председника Републике су изабрали грађани и има велики ауторитет, његова реч се поштује и наравно да има велику тежину. Али, морамо да видимо о чему се ту заправо говори и када је време да се прича о томе“, рекао је Вулин.

Вулин је казао и да у овој години сигурно неће бити смањења плата и пензија, истичући да Влада Србије води политику чистих рачуна, потпуно отворену према грађанима и да не покушава било шта да прикаже бољим него што јесте, али је нагласио да није у реду ни да се ситуација приказује лошијом од реалне.

„Донет је закон у коме се јасно каже – плате и пензије ће почети расти од оног тренутка када плате не буду прелазиле седам процената нашег БДП-а, а пензије 11 процената“, прецизирао је Вулин и додао да „онолико колико будемо добро радили и колико будемо успешни толико ћемо зарађивати“.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here