Насловна Политика Вулин: Снажни притисци да се поништи гласање на Косову и Метохији

Вулин: Снажни притисци да се поништи гласање на Косову и Метохији

0
ПОДИЈЕЛИ

vulinСрби пропустили прилику да већ изаберу свог градоначелника у сјеверној Митровици, каже Александар Вулин. Због онога што се дешавало на сјеверу Косова радују се само Хашим Тачи и ДСС, истиче Вулин, преноси РТС.

Министар без портфеља, задужен за Косово и Метохију Алексанар Вулин оцијенио је да се радују само Хашим Тачи и Демократска странка Србије због онога што се у недјељу дешавало на сјеверу Косова, напомињући да су Срби пропустили прилику да „већ данас“ изаберу свог градоначелника у сјеверној Митровици.

„Само су они задовољни оним што се десило у Косовској Митровици и што су Срби пропустили прилику да судбину узму у своје руке. Нечувене су и несхватљиве оптужбе припадника бојкот-кампање на рачун Владе Србије, а посебно „да је радила оно што су они радили“, изјавио је Вулин на ванредној конференцији за новинаре.

Он је додао да постоје снажни притисци да се поништи гласање свуда, да се ово што се десило у Косовској Митровици искористи како би се Србима онемогућило да резултате које су остварили прикажу пред цијелим свијетом.

Вулин је рекао да је вицепремијер Александар Вучић имао информацију о томе шта се спрема и да је зато тражио од међународне заједнице да се допусти српским органима безбједности 45 минута, како би се омогућила потпуна безбједност свих учесника и регуларност избора на сјеверу Косова.

Он је објаснио да је Вучић још у 14.30 сати знао шта се спрема, односно да је имао информацију о томе.

„Међународна заједница нажалост није имала слуха за то. Ми морамо да поштујемо Резолуцију 1244, немамо право да се безбједносно налазимо на сјеверу КиМ… Међународна заједница није послушала захтјев Вучића, иначе се ово не би десило“, указао је Вулин.

„Да нам је било омогућено тих 45 минута не би се десило ово што се десило“.

Он је поручио да ће се држава Србија обрачунати у складу са законом са сваким ко је њен држављанин и на кога се односи њен закон, а који је „урадио те ствари у Косовској Митровици“.

„У то нема нико да сумња, да може да буде другачије“, рекао је Вулин и додао да централна Србија неће бити уточиште за оне који пале Косовску Митровицу и да Јариње неће бити сигурна кућа за такве.

Вулин је захвалио грађанима Косова и Метохије који су послушали своју државу и патријарха, и који су гласали на локалним изборима.

Нагласио је да Влада Србије сада чека одлуку Централне изборне комисије да ли ће бити поништени избори у Косовској Митровици, или само на неким изборним мјестима.

Напоменуо је да Влада Србије неће оставити свој народ на Косову и Метохији и да ће испунити све обавезе договорене бриселским споразумом.

Вулин је рекао да је излазност била очекивана и задовољавајућа, и да је до прекида избора у Лепосавићу изашло 5.000 гласача, у Зубином Потоку 3.000, а у Звечану више од 1.000 гласача.

„Ови резултати су били и очекивани и не разликују се од оних када је изборе организовала Србија“, рекао је Вулин, захваливши свима који су, како каже, послушали своју владу и државу и изашли на изборе.

Додао је да је најнижа излазност у општинама јужно од Ибра била виша од 51 одсто, па чак и преко 60 одсто.

„Само захваљујући њима можемо да кажемо да ће Заједница српских општина бити формирана и да ћемо се изборити. Једино што смета формирању ЗСО је ово што се десило у Косовској Митровици“, рекао је Вулин.

Грађанска иницијатива „Српска“ прогласила побједу у свих шест српских општина јужно од Ибра. „Српска“ и у осталих 14 општина у којима је учествовала на изборима добила највише гласова од свих српских листа, рекао носилац те листе Владета Костић.

Тамо гдје смо имали кандидате за градоначелнике, наши кандидати су у вођству. Остало је да сачекамо крај пребројавања гласова да видимо који наши кандидати су побиједили у првом кругу, рекао је Костић.

Према незваничним информацијама, кандидат „Српске“ Бранимир Стојановић побиједио је на изборима за градоначелника Грачанице. Он је рекао да су резултати избора показали да је идеја Србије и идеја „Српске“ побиједила.

Костић је рекао да је Стојановић добио више од 50 одсто гласова и да је извјесно да ће он бити градоначелник.

Према његовим ријечима, „Српска“ је и у осталих 14 косовских општина у којима је учествовала на изборима добила највише гласова од свих српских листа.

Успјех „Српској“ на изборима честитао је и потпредсједник Владе Србије Александар Вучић, рекао је Костић.

Посланик у републичкој скупштини Звонимир Девић рекао је да треба приступити формирању Заједнице српских општина.

Обраћање челника „Српске“ пропраћено је скандирањем „Србија, Србија“ и „Српска, Српска“, а по завршетку конференције за новинаре почело је славље на улицама Грачанице, уз препознатљив колорит српских застава и пјевања родољубивих пјесама уз скандирање челнициима „Српске“.

Шеф изборног штаба „Српске“ у Штрпцу Бојан Савић рекао је да су се кандидат те листе Иван Реџић и кандидат Самосталне либералне странке Братислав Николић пласирали у други изборни круг за градоначелника Штрпца.

Савић је рекао да је, према подацима „Српске“, Николић у првом кругу добио 157 гласова више од Реџића.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here