Насловна Друштво Вулин: Незадовољство због бојкота избора

Вулин: Незадовољство због бојкота избора

0
ПОДИЈЕЛИ

vulin

Министар у Влади Србије задужен за Косово, Александар Вулин оцијенио је да бојкот тамошњих локалних избора није успоо јер се, како каже, Косово не може „свести на три бирачка места“, сазнаје Бета.

„Бојкот је успео једино ако неко жели да цело Косово сведе не три бирачка места у Косовској Митровици“, рекао је Вулин новинарима у Палати Србија у Београду.

На локалним изборима на Косову одржаним у недељу, у општинама Лепосавић и Зубин поток до 17 часова гласало је више од 22 одсто гласача, а у општини Звечан око 12 одсто бирача.

Мисија Еулекса на Косову констатовала је
да су инциденти током локалних избора „директан напад на демократију“, и да су за циљ имали ометање грађана да остваре своја основна права и гласају за своје представнике. У мисији Еулекса су казали да су одмах по избијању нереда у сјеверној
Косовској Митровици одговорили на напад у изборном центру и дали додатну подршку Полицији косова, како би обезбиједила људство ОЕБС-а и Посматрачку мисију ЕУ. Такође се истиче да су на гласачким мјестима у Звечану, Лепосавићу и Зубином Потоку заједно са особљем ОЕБС-а пребацили гласачке кутије у јужни дио Митровице.

„Да вас чекају пред биралиштима они који вас снимају, прете и вређају, нико у свету се не би усудио да у већем броју изађе и гласа“, рекао је Вулин и изразио задовољство резултатом који је листа „Српска“ постигла јужно од ријеке Ибар.

Министар је захвалио Србима који су гласали и за „храброст и поверење које су указали држави Србији“.

Изразио је жаљене због тога што је Демократска странка Србије (ДСС) оптужила Србију за насиље на Косову, што, по његовим ријечима, нико није учинио од 1999. године.

„Први пут од 1999. баш нико Србију није оптужио да стоји иза нереда, али се одмах јавила Д С С која је оптужила Србију, коју нико у свету није повезао са тим“, рекао је он.

О евентуаном понављању избора у сјеверном дијелу Косовске Митровице Србија мора да сачека став Централне изборне комисије (ЦИК) Косова, а Вулин је истакао да очекује и став ОЕБС-а о том питању.

Вулин је рекао да је први потпредсједник Владе Александар Вучић „имао храбрости да каже међународној заједници да не обавља свој посао како треба и понуди да Србија то учини уместо ње“, и изразио жаљење због тога што ДСС-у, како је рекао, „ни то није било добро“.

„Камо среће да је неко и раније, током мартовског насиља 2004. године затражио од међународне заједнице да заведе ред, а ако не може, да то препусти Србији. Нико у свету није протумачио ту Вучићеву изјаву лоше, осим ДСС и Хајредина Кучија“, казао је министар за Косово.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here