Насловна Политика Вулин: Не могу они који су палили цркве да се учлане у...

Вулин: Не могу они који су палили цркве да се учлане у УНЕСКО

21
ПОДИЈЕЛИ

Србија ће се свакако супротставити и борити против саме идеје да Косово и Метохија постане члан Унеско, а дипломатија ће позвати и своје пријатеље да помогну да се сачува историјска истина, изјавио је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

vulin 11

Он је, после литургије у манастиру Светих архангела у Призрену, поводом обележавања манастирске славе Сабора Светог архангела Гаврила, рекао да 17. март није заборављен и да би они, који су спалили Богородицу Љевишку, десетине српских цркава, сада желели да се представе као чувари наслеђа Српске православне цркве на Косову и Метохији.

Можда бисмо, да нису палили српске цркве и да нису одсекли главу оцу Харитону и можда да није било 17. марта, лакше поверовали у то, овако нећемо. Унеско не сме и не може да прихвати да је Високе Дечане градио било ко, осим српски народа и Српске православне цркве„, поручио је Вулин.

Према његовим речима, сви морају да се подсете да је једна од првих одсечених хришћанских глава била глава оца Харитона и да за том главом ни Европа ни свет нису плакали.

Нико се није сетио да обележи његову смрт, ту страхоту и трагедију која се, у лицу исламске државе, враћа читавом свету. Зло на које је Србија упозоравала и које је српски народ трпео на Косову и Метохији данас прети читавом свету и било би добро да се слушају Срби када говоре о злу, зато што су се сваком злу супротставили, препознали и победили га„, рекао је он.

Вулин је поручио да Косово и Метохија без Срба нису могући, као што не би био могућ живот Срба у покрајини без Владе Србије и без Србије.

„Ви знате да 40.000 плата сваког месеца дође на Косово и Метохију и то се мора поштовати, то је ствар која свакако мора да се чува. Срби на Косову и Метохији су најнапаћенији део нашег народа и зато и највољенији“, рекао је министар рада.

Он је истакао да је конак манастира Светих архангела у Призрену који је изграђен и завршен, прва целовита обнова храма, још од турског разарања Дусанове задужбине.

Надам да ће се, захваљујујући раду, првенствено братије манастира Архангели, игумана, владике Теодосија, али и свих Срба, обнова заиста завршити, да ће се подићи црква Светог Николе, да ће се место где су се Срби окупљали бити завршено и у верском и у грађевинском смислу„, рекао је Вулин.

Према његовим речима, тамо где нема српске цркве, где није сачуван манастир, где нема свештеника, нема ни Срба.

Тамо где нисмо успели да сачувамо своју религију, нисмо успели да сачувамо ни свој народ„, поручио је Вулин, подсетивши да је манастир Светих архангела страдално место, које је и додатно уништено 17. марта.

21 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Opet se preko Vašeg portala besplatno oglašavaju i reklamiraju „ISIL“, Al-Kaida“, Boko haram“, „OVK“ i ostala „dobrotvorna društva“ kroz usta njihovih jednako „dobrohotnih“ glasnogovornika!

 2. 0
  0

  Зна та рђа и несој све само оно има проблем друге врсте.Свој болесни мозак препун мржње према Србима.Ниједан нормалан вид људске комуникације с њим није могућ.Зна неколико фраза које понавља до бесвијести и као твор пушти смрад и бјежи у рупу.Чим га притиснете аргументима изгуби се са портала и чека нову прилику да засмрди.

  • 0
   0

   Bajo, kojim to argumentima možeš dokazat da četnici nijesu vršili najteže i monstruozne zločine ,čak i nad Srbima? ( Da te podsjetim samo na jedan od hiljda. Selo Vranić kod Beograda 1943. Sve poklano, niko nije ostao živ od 70 stanovnika svih uzrasta! A najgore su prošle 4 jadne đevojke koje su se spremale za udaju pa su ih tvoji ljubimci prvo grupno silovali a posle preklali!) Ti ovo ne računaš u argument! Jeli tako? Ti si poznat kao zadrt i strašno primitivan komentator. Baš si ti taj koji samo bljuje svoju tešku mržnju bez ikakvih argumenata! Hajde sad nađi argumenat da dokažeš da se taj teški ( a nije najteži) zločin nije desio! Toliko o tvojimn i mojim argumentima! ne isplati se normalnom i kulturnom čovjeku s tobom nadlajavat jer si samo tu specijalista!

 3. 0
  0

  Bajo, moram Vam priznati da postajem pomalo ljubomoran, dok se na Vaše komentare reaguje momentalno (što bi neki „novozborci“ rekli: „sekundarno“), moji se potpuno ignorišu! U čemu je „kvaka“?

 4. 0
  0

  Па Приморац лако је на то одговорити.У питању је мржња и незнање.Овај становити коментатор говори о ,,надлајавању,, што јасно асоцира којој ,,врсти,, оно у ствари припада.Лавеж је одлика паса а ако се ту препознао шта да му радим.Ако реченице почиње са малим словом сваки даљи коментар о његовом елементарном образовању је сувишан.Оваква болесна реаговања су плод реакције на истину јер истина највише погађа и боли.Причати о четништву и четницима како оно збирно назива Српски народ је широка и деликатна тема.Четнички покрет у старој Србији и Маћедонији вуче корјене из 1903 и почетка борбе за ослобађање поробљених Српских крајева од отоманске власти али и борбе са Бугарским комитама и Албанским качацима.Познате су Српске четничке војводе Јован Стојковић Бабунски из околине Велеса (праунук познати фудбалер Бобан Бабунски ) Глигор Соколовић,Темељко Барјактаревић и Ђорђе Ристић Скопњанче.У право они ће бити претходница продору Српске војске у Балканском рату и ослобођењу Косова.Чувени Топлички устанак 1917 које ће водити четничке војводе Коста Војиновић и Коста Миловановић Пећанац заједно са браћом Влаховићима Милинком и Тошком као и Јованом Радовићем и Миланом Дрљевићем који су стигли низ Црне Горе после АУ окупације .Иначе једини устанак у Европи у једној поробљеној држави .Устанак је трајао од 21.2.1917-25.3.1917 и у крви угушен .Бугари су стрељали око 100 православних Српских свештеника и око 3500 цивила у Врању и околини и 3000 у Сурдуличком крају.Познати Српски писац Пољског поријекла Станислав Краков ће написати књигу ,,Пламен четништва,,.Између два свјетска рата постојаће четничка организација као организација ветерана из првог свјетског и балканских ратова.Занимљиво да је њен предсједник једно вријеме био Халид Шарић из Стоца.На почетку другог свјетског рата организација коју предводи остарјели Коста Пећанац са образложењем о бескорисности рата са Нијемцима у условима 1оо Срба за једног Нијемца ( једина нацистичка одредба у окупираној Европи) прихвата колаборацију са Нијемцима.И зато од стране команде ЈВуО бива осуђен на смрт и стрељан 1944.Не треба да помињем ко је на челу ЈВуО .Ријеч је о ђенералу Михаиловићу.Не интересују њега Српске жртве у Вранићу јер да га интересују осудио би бар једном злочине усташа,балиста,Нијемаца,Бугара и њему тако милих Ханџар дивизија над Србима. Да не говорим о потоњем рату гдје слави ,,олују,, и Насера Орића.О симпатијама према исилу,боко хараму и осталима да и не говоримо.Али пошто је његов идеолог Алија Изетбеговић написао 1970 ,,исламску декларацију,, чиме је наговијестио шта чека нас хришћане кад муслимани постану већина у некој држави све је јасно.

 5. 0
  0

  Jesu li ti ovo argumenti u odbranu postupka u Vraniću??????????????????
  Dobro se nijesi zakačio i za Kosovsku bitku samo da ne daš konkretan odgovor!
  Kakve veze, mrčo, ima Naser Orić sa Vranićem?????????????
  Kakve veze ima moja osuda Oluje, boko harama i ostale gluposti koje si nadrobio a NIKAKO DA ODGOVORIŠ NA PITANJE KO POBI 70 VRANIĆANA SVIH POLOVA I UZRASTA? Što je slika o tome ko su četnici.
  Kažeš da ja cijeli srpski narod zbirno nazivam četnici i četništvo!? Lažeš Bajo! Ja samo i isključivo vas četničke zvijeri koji ste žednni ljudske krvi zovem četnicima. No vi četnici uporno pokušavate da se poistovjetite sa cijelim srpskim narodom kako vam se nebi moglo sudit za mnogobrojne zločine jer se niđe ne sudi cijelom narodu! Eto to je vaš cilj poistovjećivanja sa srpstvom! E sad da ti kažem ja vrlo dobro prepoznajem vas monstrume i nikad vas neću poistovjetit sa riječju Srbin. Evo, konkretno, što je aktuelno, genocid u Srebrenici nijesu izvršili Srbi no vi četnici koji ste tu bijedu genocida nabili Srbima na savjest! Mislim da bi Srbi trebali da se jednom za svagda obračunaju sa četničkim zvijerima. Ako bi to počeo neko drugi vi biste digli dreku da su napadnuti Srbi a ne samo vi!

 6. 0
  0

  Опет лајеш .Ниси достојан мог коментара.Не могу о страдањима Срба причати са неким ко мрзи Србе.Неко ко је негирао покољ 600 Срба у Велици код Плава,ко исмијава преко 3000 жртава из регије Бирча и Подриња ко избјегава одговор о 1639 фашиста муслимана побијених на Хаџету код Новог Пазара.Српско -српске сукобе остави нама.Ти их нијеси достојан.Поточари и Вранић нијесу у Црној Гори да би ти коментарисао.У Вранићу је страдало 67 цивила у Велици преко 600.Вранић је понављам у Србији а Велика код твог Плава.О злочину у Вранићу знам подоста али са таквом људском гњидом која негира злочине над Србима нећу расправљати бар док се не извини над злочинима почињеним према мом народу.

  • 0
   0

   Ajde, kad drukčije ne umiješ da govoriš da još lanem i to: Ne priznajem ti da postoji „tvoj narod“! Četnici nijesu narod no zvijerski monstrumi i svaki narod treba da ih se stidi a posebno časni Srbi. Što se praviš da te boli k…. i za jednog ubijenog Srbina! Pa još, kakav blesavi zahtjev, da se tebi usranom četniku neko izvinjava za postradale Srbe? Zapamti za svagda ti za mene nijesi ni S od Srbina, Ti si možda jedino ono što on ostavi iza sebe u Wc šolji!

 7. 0
  0

  Bajo, budući da živim u gradu u kojem granica između njegovog novog i starog dijela sve više podsjeća na Mostar, Kosovsku Mitrovicu ili Skoplje (regija), odnosno na Bejrut, Nikoziju ili Jerusalim (nama nažalost vrlo srodni Bliski Istok), potpuno razumijem i duboko osjećam sve o čemu govorite! Na „terenu“ se vrlo dobro može osjetiti atmosfera trijumfalizma, lažne istorije, lažne predstave o sebi kao žrtvi dok se, upravo suprotno, naš prelijepi Stari grad arhitektonski devastira, unižava, nagrđuje i obesmišljava bilo kakav kulturni sadržaj osim orijentalnog kiča i svakog drugog neukusa i primitivizma!

 8. 0
  0

  Нажалост Приморац, тај оријентални кич како си изврсно дефинисао нам се систематски намеће већ десетљећима.Што кроз музику,што кроз архитектуру па и некакав лажни културолошки израз.Нека врста неосманизма.Нажалост ти људи немају осјећај за средине у којима живе и не прилагођавају се њима већ би да средину прилагоде себи. Они стварањем некаквих енклава врше својеврсну гетоизацију несвојствену Европском духу живљења-поготову приморском.Тај проблем има и стара Европа нпр.Марсељ са арапским досељеницима.Затварењем очи пред овим проблемом и неназивањем тог проблема правим именом само ће га још више продубити.Могу мислити како се један стари Баранин осјећа кад види у шта му се град претвара и прочита поруке суграђанина из Сирије!!!??

 9. 0
  0

  „Samo kad bi nas prosvijetlio sta je to „cetnistvo“ ?

  Pa evo da ja probam objasniti , to su neka vrsta deformisanih zvijeri sposobnih zaklati bebu , dijete ili ženu za rad „srpstva“ , sjeti se izvještaja Pavla Đurišića komandantu Draži , ili jednostavno sjeti se 90-tih i opsade Sarajeva kako ste ubijali bebe , djecu , žene , ljude , dakle sve što se kretalo i nastojalo da preživi , tukli ste pa koga strefite , imaš i primjer Srebrenice , Markala , Ovčare …..
  Sjeti se onog monstruma Batka Vlahovića , e to ste vi četnici !
  I sve u ime srpstva i srećne buduće najveće Srbije , to je kada je svijet zaboravio Njemačke koncentracione logore spram vas četnika, to je kada čeljade ostane bez mrve ljuckosti pa pokupi putnike iz voza i kome se prezime ne završava na vić zakolje ga .

  Još nijesu otkopane sve masovne grobnice četničkih nedjela .

 10. 0
  0

  Istina o Draži Mihajloviću koju komunisti i danas žele da sakriju

  Poslednja dva odlikovanja koja su dodeljena Draži, francuski Ratni krst i američka Legija zasluga prvog stepena, dodeljen posthumno, danas se nalaze u Muzeju na Ravnoj gori. Dragoljub Mihajlović je najodlikovaniji srpski oficir u istoriji.

  Sva odlikovanja Draže Mihajlovića

  * Srebrna medalja za hrabrost, uručena 1913.
  * Spomenica za Srpsko – turski rat, uručena 1913.
  * Spomenica za Srpsko – bugarski rat, uručena 1913.
  * Zlatna medalja za hrabrost, uručena 1915.
  * Engleski Vojni krst, uručen 1917.
  * Beli orao sa mačevima četvrtog reda, uručen 1918.
  * Beli orao sa mačevima petog reda, uručen 1920.
  * Spomenica za rat 1914 – 1918., uručena 1920.
  * Zlatna medalja za hrabrost, uručena 1920.
  * Albanska spomenica, uručena 1921.
  * Orden Svetog Save četvrtog reda, uručen 1928.
  * Bugarski Komandirski krst Svetog Aleksandra, uručio lično car Boris u Sofiji 1936.
  * Čehoslovački Orden belog lava trećeg stepena za vojne zasluge, uručio lično predsednik 1937.
  * Francuski Ratni krst, dodelio general Šarl de Gol, 1943.
  * Američka Legija zasluga prvog stepena, najviši orden namenjen strancima, dodelio predsednik Hari Truman 29. marta 1948. Uručen Dražinoj kćerki Gordani 2005.
  Francuski Ratni krst – De Golovo odlikovanje
  Komandant francuskog pokreta otpora, general Šarl de Gol, odlikovao je generala Dražu Mihajlovića Ratnim krstom. Uz ovaj orden on je izdao i pohvalnu naredbu, koja je 2. februara 1943. godine pročitana svim francuskim jedinicama:
  Vikicitati „Armijski general Dragoljub D. Mihajlović, legendarni junak, simbol najčistijeg rodoljublja i najviših jugoslovenskih vojničkih vrlina, nije prestao voditi borbu na okupiranom nacionalnom tlu. Uz pomoć rodoljuba, on bez sustajanja ne da mira okupatorskoj vojsci, tako pripremajući onaj konačan juriš koji će dovesti do oslobođenja njegove otadžbine i celog sveta, rame uz rame s onima koji nikad nisu smatrali da se jedna velika zemlja može da pokori surovom zavojevaču.“

  Američka Legije zasluga – Orden Legije za zasluge prvog stepena za Vrhovne komandante
  Pored odlikovanja koje je Draža Mihajlović dobio tokom Balkanskih i Prvog svetskog rata, 1948. god. američki predsednih Hari Truman posthumno ga je odlikovao ordenom Legije zasluga zbog učestvovanja u operaciji spasavanja američkih pilota oborenih iznad Jugoslavije.
  Komisija za odlikovanja Pentagona odlučila je da generala Dragoljuba Mihailovića uvrsti u “Legiju zaslužnih”, nakon izveštaja istražne komisije Komiteta za pravedan sud Draži Mihailoviću.
  Ova komisija, koja je okupljala najuglednije ljude SAD (šest senatora, osam kongresmena, pet guvernera…) otvorila je javna saslušanja u Advokatskoj komori njujorške opštine 13. maja. Saslušanja su trajala pet dana, paralelno s procesom koji su komunističke vlasti u Beogradu vodile protiv Draže Mihajlovića.
  Najveću pažnju Komisija je posvetila navodnoj saradnji Mihajlovića sa Silama osovine, jednoj od najtežih tačaka optužnice koji je Vojni sud u Beogradu prihvatio.
  Orden je, u maju 2005. god. uručen njegovoj ćerki Gordani na skromnoj ceremoniji održanoj u ambasadi SAD u Beogradu. Odlikovanje nije uručeno sve do tada zato što je američki interes na Balkanu bila neutralna Jugoslavija pod Titovom upravom. Pretpostavljalo se da bi jedan ovakav čin gurnuo Jugoslaviju u naručje SSSR-u i da bi ona postala članica Vašravskog pakta. Vest o dodeli odlikovanja generalu Draži Mihajloviću, tačnije o njegovom uručenju Dražinoj ćerki Gordani izazvala je burne reakcije u Bosni i Hrvatskoj među onim snagama koje nastoje da Jugoslovensku vojsku u otadžbini izjednače sa Ustašama i drugim vojnim formacijama sastavljenim od pripadnika nekadašnjih jugoslovenskih naroda koje su operisale na Balkanu.

  Tokom Drugog svetskog rata, 1944. god. američka obaveštajna služba je, u saradnji sa Jugoslovenskom vojskom u otadžbini i njenim komandantom generalom Dražom Mihajlovićem sprovela operaciju „Holjard“ (Halyard). Glavni cilj operacije bila je evakuacija američkih pilota, pripadnika američke 15. vazduhoplovne armije koji su oboreni iznad teritorije Jugoslavije. Oboreni američki piloti su uz pomoć pripadnika JVuO prebacivani na teritoriju pod njihovom kontrolom odakle su američkim avionima evakuisani u Italiju sa improvizovanih poljskih aerodroma Boljanići, Kociljevo i Pranjani. Operacija Holjard bila je najveća operacija organizovanog spasavanja oborenih američkih avijatičara u Drugom svetskom ratu.

 11. 0
  0

  Eh , dražo,još samo da si sve ovo preveo na četnički jezik jer ovi ne razumiju srpski! A ne razumiju ga jer nikad nijesu ni bili Srbi samo se nameću da bi sa srpskim narodom podijelili svoja nedjela! Ne vjerujem da ih i jedan častan Srbin simpatiše i prima u svoju kuću a za nečasne me boli četnik!

 12. 0
  0

  Kakvi bolesnici krstare ovim virtuelnim prostorom! Kad bi, ne daj Bože, njima dopala neka vlast, ovdje bi bilo krvavije nego u Siriji, Iraku ili Libiji! Ove prave džihadiste još nekako i mogu shvatiti, ali ove kojima je mržnja prema jednom narodu neuporedivo jača od njihove tobožnje ljubavi prema državi u koju se navodno zaklinju, e to je bolesno, psihopatsko stanje! Zbog toga bi takvi i bili spremni na užasne zločine, iako su u suštini, kao i svi zlikovci, najobičnije kukavice i bijednici!

 13. 0
  0

  Bajo, zahvaljujem na izvrsnoj i tačnoj analizi, vidim da smo našim dijalogom razgoropadili neoosmansku neman koja „bljuje vatru“ kroz prljava usta svojih ovdašnjih najamnika među kojima mnogo više prezirem moderne „janjičare“ od onih autentičnih! Gotovo da smo zaboravili da je sva ova „pisanija“ započela tako što su ovdašnji ISIL-ovci (nebitno nose li muslimanska ili hrišćanska imena!) napali Vulinovu istinitu tvrdnju (iako ni najmanje nisam njegov poštovalac!) da ne mogu koljači, preprodavci ljudskih organa na crnom tržištu, narko-dileri, palitelji i rušitelji crkava i manastira na Kosovu preko noći postati njihovi zaštitnici i to kroz UNESCO! To bi bio neviđeni cinizam, ali kad se prisjetimo lažljive britanske rezolucije, iznenađenja više ne može biti! Zbog toga smo dužni i ovim putem demaskirati sve njihove paklene laži, podvale i falsifikate!

 14. 0
  0

  Ха,ха,ха… истјерали смо штакора из рупе.Сад би ти мало сира или не дај Боже сланине.Само и ова твоја братија ИСИЛ-ова нешто необријана.Чије ви традиције слиједите.Да нису … а не, не могу да вјерујем!!??Па ти си то секу туре гледао филм ,,битка на Неретви,, и пустио браду.Изгледа да ти је узор Орсон Велс.

 15. 0
  0

  Kad nekome ko je imao kupatilo generacijama unazad o „smrdljivosti“ priča neko kome i govor užasno zaudara, a o ostalome se ne usuđujem ni pričati, to je stvarno groteskno!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here