Насловна Политика Вулин: Ако Приштина не формира ЗСО, Срби ћe преузети судбину у своје...

Вулин: Ако Приштина не формира ЗСО, Срби ћe преузети судбину у своје руке

0
ПОДИЈЕЛИ

Уколико власти у Приштини нису у стању да спроведу своју обавезу, да испоштују сопствени потпис, сопствену реч и формирају Заједницу српских општина, Срби ће морати да преузму своју судбину у своје руке и то нико не може да им замери, изјавио је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Александар Вулин, преноси Танјуг.

„Власти у Приштини показују један образац понашања – стално желе да се преговара поново о ономе о чему је већ преговарано, сви уступци су дати, све што је требало да буде договорено, договорено је, нема поновног преговарања о Заједници српских општина“, рекао је министар новинарима.

Подсјетимо, Едита Тахири замјеница премијера тзв. Владе Косова изјавила је јуче да се ЗСО неће формирати док не буде срушен зид у српском дијелу Косовске Митровице.

pristina

Оснивање ЗСО је договорено у Бриселу 2013. године али још увијек није учињено ништа због опструкција тзв. владе Косова која уцјењује српску владу да ће договор бити испуњен једино ако Србија призна лажну државу Косово. Према споразуму, ЗСО је одређена као правни субјект дефинисан Статутом и требала би да има Скупштину, предсједника, Савјет, Одбор, Управу, Канцеларију за жалбе, Сједиште и сопствени буџет који ће моћи да финансира и Република Србија.

У споразуму је предвиђено да Заједница има своја обиљежја, грб и заставу, право на покретну и непокретну имовину, учешће у власништву предузећа.

Вулин је нагласио да Бриселски споразум никада не би био потписан да се у њему не налази Заједница српских општина и да није регулисан њен положај на начин на који је регулисан.

„Нема поновног преговарања о ономе о чему је већ преговарано“, јасан је Вулин и додао:

„Ми ћемо се понашати стриктно у складу са Бриселским споразумом. Да ли је тај споразум предвидео формирање ЗСО – јесте. Да ли је одредио њене надлежности – јесте. Какве то везе има са било каквим зидом, Едитом Тахири или било чим другим ван Бриселског споразума. Нема поновног преговарања о ономе о чему је већ преговарано“.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here