Насловна Политика Вулин: Ако може усташки поздрав надомак Јасеновца, да ли може и по...

Вулин: Ако може усташки поздрав надомак Јасеновца, да ли може и по другим логорима у ЕУ?

4
ПОДИЈЕЛИ

Хрватска је још једном показала да нема ни снаге, ни жеље да се супротстави нарастајућем усташтву, изјавио је министар одбране Александар Вулин.

„Нигде на свијету не би било потребно објашњавати да нацистички поздрав не смије да се истиче на гробљу нацистичких жртава, нигдје осим у Хрватској“, истиче се у Вулиновој писаној изјави, преноси Правда.

Он је додао да, када Европска унија буде дозволила да се у Маутхаузену истакне табла са натписом „Зиг Хајл“, нека тада допусти да и усташе имају свој поздрав над Јасеновачким стратиштем.

„Али ако ЕУ не дозвољава да се у Бухенвалду, Аушвицу и Маутхаузену поздравља са ‘Зиг Хајл’, зашто онда допуста да се поклана српска деца убијају још једном у земљи чланици ЕУ“, додао је Вулин.

Упитао у чему је разлика између ‘Зиг Хајл’ и ‘За дом спремни’, у чему је разлика између Аушвица и Јасеновца, и додао да на то питање Србима и свим антифастима ЕУ дугује одговор.

„Одбијањем да уклони усташке симболе Хрватска је свој одговор већ дала“, констатовао је Вулин.

Спорна плоча са усташким поздравом покренула лавину коментара у Хрватској

Хрватски министар правосуђа Дражен Бошњаковић је својим коментаром да плоча са усташким поздравом до даљњег остаје у Јасеновцу, покренула лавину изјава и коментара, преноси б92.

Међутим не мисле сви као Бошњаковић, па је његов иступ коментарисао и предсједник Социјалдемократске партије (СДП) Давор Бернардић и поручио преко свог фејсбук профила:

„Данас нам је ХДЗ-ов министар правосуђа поручио да плоча са поздравом ‘За дом спремни’ остаје у Јасеновцу. ХДЗ се тиме јасно одредио: За дом спремни, усташки поздрав под којим су усташе убијале у време НДХ, за њих је прихватљив! ХДЗ је са данашњим даном и службено пустио усташки поздрав у хрватску свакодневицу, ХДЗ је данас деци поручио да слободно кличу усташки поздрав“.

Он је додао са „хрватској јавности мора да постане јасно да има власт коју је срамота антифашизма и која подстиче фашизам“.

„Плоча ХОС-а у Јасеновцу је неприхватљива и мора бити уклоњена“, изјавио је данас бивши хрватски председник Иво Јосиповић, преноси Блиц. Јосиповић је додао да је срамотно да таква плоча тамо стоји.

Док Хрвати дижу усташке, Срби руше споменике својим светитељима

Споменик владики Српске православне цркве Николају Велимировићу, који је у центру села Шимановци био подигнут на личну иницијативу једног мештанина, срушен је багерима уз полицијско обезбеђење.

Очевици су испричали да је споменик срушен уз присуство тридесетак специјалаца у пуној опреми и више инспектора.

Акција је организована протеклог петка, на дан сеоске славе, а полиција је била блокирала раскрсницу џиповима, преноси Бета.

 

 

 

 

4 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  …“Србија данас

  14. августа 2017., Србија

  Министарство за рад дају шоферу, БИА керамичару, армију дају војном ескиватору, председничко место гробару, град лопужи, здравство мафијашу, министарство иностраних послова алкосу који не зна страни језик а камо ли протокол, полицију плагијатору (криминалцу), ЕПС роштиљџији…

  Игор…“

  https://www.srbijadanas.net/srbija-danas-2/

  One Flew Over the Cuckoo’s Nest – Ending Scene
  https://www.youtube.com/watch?v=c3Dz6FOE_Gk

 2. 0
  0

  Hrvatska nema snagae ,bla bala ,a zasto Srbija ima snage,da povuce ambasadora iz Skoplja.
  Kao te nije srmota da svakim danom izmisljate lazi,i onamo i gdje ima istine niko vi nista vise nevjeruje.
  A kao bjehu poceli izgradnu kanala do Egeja Vradrom i Moravom,na Kajmakcalanu svecanost,a zavrsavate onako kao i zasluzujete ,onako kavi ste uvjek bili lazovi i licimjeri ,narvno prijed svega komunjare odrte prostacine !

 3. 0
  0

  Razlika postoji.jevreji ono ne dopuste a ovo dopuštaju. Jevreji su politički faktor mi nismo. Tj.nismo ni onoliki koliko bi mogli ali inferiorni element i je po evoluciji isudjen na propast. Političke budnosti ako nema ko ti je kriv kukaj i plači.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here