Насловна Друштво Вуковић: Саобраћајни систем у забрињавајућем стању

Вуковић: Саобраћајни систем у забрињавајућем стању

3
ПОДИЈЕЛИ

Саобраћај у Црној Гори је један од главних носилаца друштвено-економског развоја. Међутим, неопходна је усредсређеност на модернизацију саобраћајног система, стога је забрињавајућа ситуација у свим видовима саобраћаја, сматра члан Главног одбора Демократа Митар Вуковић.

mitar vukovic

Он је казао да Црна Гора има путну мрежу дужине од око 5.227 км, од чега 1.720 км чине магистрални и регионални путеви, а остало су локални путеви. Већина ових путева годинама чека на реконструкцију.

Осим што се налазе у лошем стању, постојећи путни правци нијесу безбједни. Свједоци смо великог броја саобраћајних незгода, нажалост са смртним исходима. Нарочито су учестале саобраћајне несреће на магистралном путу Подгорица – Колашин, путу који је један од најкритичнијих у Црној Гори„, наводи Вуковић.

Осврнуо се и на ситуацију и са регионалним путевима, чија санација је дуго најављена.

„Познато је и то да је наша земља једина на Балкану која нема аутопут. Прошло је скоро шест година од када је најављена градња аутопута Бар – Бољаре. Коначно, радови на изградњи аутопута почели су 11.05.2015 године. Иако је то приоритетна инвестиција, држава, односно, њени грађани ће се носити са енормним трошковима. Морамо истаћи да ни стање у главном граду није задовољавајуће. Главни проблем у Подгорици је неорганизованост градског превоза, тако да у главном граду преовладава саобраћајни хаос. Треба напоменути и да су путни правци у руралним подручјима запостављени. Годинама се апелује на проблем и обнову ових путева, али оспсобљавање путне инфраструктуре и даље је на чекању„, казао је Вуковић.

rupa-na-putu

Када је жељезнички саобраћај у питању најважнија пруга Београд-Бар, има огромни значај за привреду Црне Горе. Обнова ове пруге одавно се очекује. Такође учестала су и вишесатна кашњења на прузи Београд-Бар. Иако је ваздушни саобраћај развијен, два аеродрома у Црној Гори су недовољна. Потребна је модернизација и изградња нових аеродрома.

„Поред тога, непходно је стручно и савјесно управљање домаћом компанијом, јер досадашње лоше вођење довело је до великих дугова. Дакле, чињеница је да је саобраћајни систем у забрињавајућем стању. Стога, треба предузети одређене кораке, да би саобраћај био безбједан, да би достигао високе стандарде. Прије свега, оспособити постојеће путеве, а затим и фокусирати се на изградњу нових путева„, закључио је Вуковић.

3 КОМЕНТАРИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here