Насловна Политика Вуковић: Поступци СДП-а политички тешко разумљиви

Вуковић: Поступци СДП-а политички тешко разумљиви

0
ПОДИЈЕЛИ

Настојање да се власт мијења изнутра је легитимна опција, али Социјалдемократска партија (СДП) дјелује на политички тешко разумљив начин који није у складу са интересима те странке, сматра предавач на Факултету политичких наука, Иван Вуковић.

vukovic

Он је оцијенио да СДП, од посљедњих локалних избора и постизборног периода у Подгорици, политички лута.

“Већ дуже вријеме, СДП (или, барем, један њен дио) дјелује на начин који је политички тешко разумљив и, по мом суду, штетан по њене политичке интересе”, казао је Вуковић агенцији МИНА.

Он је подсјетио да, упркос “оштрим и фреквентним” нападима на Демократску партију социјалиста (ДПС), СДП већ 17 година успјешно у коалира управо с том партијом.

“Уз то, готово је извјесно да би, без присуства СДП-а на заједничким изборним листама, највећа странка у Црној Гори годинама уназад тешко могла до већине неопходне за формирање власти”, објаснио је Вуковић.

Он сматра да те чињенице “нужно не лишавају” представнике СДП-а права да указују на бројне, како је навео, девијантне социо-економске и политичке појаве у Црној Гори.

“Настојање да се власт мијења изнутра једнако је легитимна, ако не и захтјевнија, а у сваком случају одговорнија и, у постојећој констелацији политичких односа, неупоредиво сврсисходнија политичка опција од принципијелно-опозиционог дјеловања”, нагласио је Вуковић.

Ипак, како сматра, добрим намјерама би се тешко могао објаснити и, у политичком смислу, оправдати цијели низ одлука и, поготово, изјаве челника СДП-а из протеклог периода.

“С тим у вези, треба поменути политичко лутање ове партије након посљедњих избора у Подгорици, кокетирање с дијелом опозиције и по цијену неуставног дјеловања у парламенту, учешће, па макар и неискрено, у разговорима о стварању прелазне владе која би, ваљда, требало да суспендује рад постојеће, у којој СДП учествује у значајној мјери”, објаснио је Вуковић.

Према његовим ријечима, на основу свега што се дешавало посљедњих мјесеци, дјелује као да би се свеобухватно политичко престројавање у Црној Гори већ догодило да је лидер СДП- а Ранко Кривокапић имао капацитет за дјеловања у оквиру те партије какав Мило Ђукановић има у ДПС-у.

„А да ли ће се тако нешто догодити у сусрет наредним парламентарним изборима, можда дијелом зависи и од исхода предстојећег конгреса СДП-а“, навео је он.

Вуковић сматра да би „индикативно“ могло да дјелује исказано очекивање Кривокапића да неће имати конкуренцију у трци за мјесто предсједника, подршка посланика те партије приједлогу да Миомир Мугоша буде нови амбасадор у Словенији и гласање о Приједлогу измјена Кривичног законика приликом ког су се Кривокапић и главнина посланичког клуба СДП-а нашли на различитим странама.

Коментаришући најаву протеста или формирања владе у сјенци након неуспјеха идеје о формирању прелазне владе, Вуковић је казао да је у држави у којој посланик Демократског фронта Јанко Вучинић може бити кандидат за прдсједника владе у сјенци, све могуће.

“У држави у којој Јанко Вучинић може бити кандидат за мјесто предсједника владе у сијенци, ваљда је све могуће, па и то да се једна странка, фигуративно казано, налази душом у опозицији, а цијелим својим тијелом, већ готово двије деценије, у власти“, поручио је Вуковић.

Питање је, како је навео, само до када такво стање може трајати.

„Помињањем позива за чланство у НАТО савезу као својеврсног тренутка истине у односима ДПС-а и СДП-а не постиже се ништа до извјесне компромитације најзначајнијег политичког циља наше државе у периоду након референдума“, оцијенио је Вуковић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here