Насловна Друштво Вуковар: Измијењен статут – нема ћирилице

Вуковар: Измијењен статут – нема ћирилице

0
ПОДИЈЕЛИ

naslovna-vukovar-595x400

Данас је у Вуковару усвојен измијењени Статут града којим је то подручје проглашено за мјесто са посебним пијететом за жртве Домовинског рата, те да је службени језик хрватски, а писмо латинично, преноси Танјуг.

Одлука је донијета већином гласова одборника Хрватске демократске заједнице и Хрватске странке права др Анте Старчевић, против су била три одборника Самосталне демократске српске странке (СДШ), док је осам одборника Социјалдемократске партије било уздржано, јавила је Хина.

Статут града Вуковара последњи пут је мијењан 2009. године. Од 29 одборника у тадашњем вуковарском Градском вијећу за увођење двојезичности гласали су одборници ХДЗ-а и тадашњег ХСП-а, затим СДШ-а, док је СДП био против.

До предлога промијене Статута дошло је након што су противници ћирилице у више наврата склањали или ломили двојезичне натписе са зграда локалне самоуправе у том граду.

Сви европски принципи важе само до границе остварења српских права

Реакције Хрвата нису изостале, док неки подржавају одлуку, један дио њих каже да се не слаже са тим, и коментаришући то што је Вуковар проглашен за мјесто посебног пијетета констатују  да је тиме Вуковар проглашен  за гробље.
Већина је у сваком случају сагласна: пресудиће Европска Унија, а када је ријеч о правима српског народа очигледно је све дозвољено.

ПОДИЈЕЛИ

1 КОМЕНТАР

 1. 0
  0

  čuš, čeka se EU? ma daaaaj, oni su svi jedva dočekali da sikterišu ćirilicu. Baš sam pratio neke svoje prijatelje po fejsu, žestoko likuju zbog ovog zakona. Mrze ćirilucu to je nevjerovatno

 2. 0
  0

  Нема ћирилеице, нема државе! Ма ко их шиша, не треба ни нама њихова латиница, само да се докопамо закона и сл сл па ћемо и ми прогласити све крватско као неуставно.

 3. 0
  0

  mogli ste vala staviti slike sa skupštine. čisto da vidim kako izgledaju te face, mrsko mi guglat…ali jedno znam: ćirilica će opet živjeti u vukovaru. postoje načini :=

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here