Насловна Друштво Вукићевић: Влада сије страх међу нашим суграђанкама

Вукићевић: Влада сије страх међу нашим суграђанкама

2
ПОДИЈЕЛИ

Општинском одбору Демоса у Никшићу ових дана се, како наводе, обратио велики број грађанки које су позване да се јаве у Центар за социјални рад Никшић, да потпишу изјаву о смањењу накнада за мајке, а ниједна од жена није добила позив у писаној форми, већ су позване телефонским путем.

„Након оваквог поступања надлежних, у дилеми су да ли да потпишу документ са чијом садржином не могу упознати неког из правне струке, ко би их на прави начин посавјетовао како да поступају. Такође се поставља питање шта се дешава ако потпишу, шта ако не потпишу документ и да ли ће сносити санкције ако се уопште не одазову позиву“, наводи се у саспштењу Демоса које потписује Анка Вукићевић, посланица Демоса, додајући да на овај начин, користећи неинформисаност, Влада сије страх међу нашим суграђанкама да ће тек стечено право на накнаду бити у потпуности укинуто.

Она истиче да су у Демосу у више наврата наглашавали да овај закон није довољно добар и да га треба мијењати, али не на начин као што је то сада учињено.

„Сигурни смо да измјене закона које су донешене овако експресно, без јавне расправе, за период краћи од петнаест дана, нијесу квалитетне. Законом о буџету од 29.12.’16. пројектовано је смањење накнада за мајке, а да прије тога није измијењен Закон о социјалној и дјечјој заштити по ком су оне оствариле то право“, саопштила је она.

Према ријечима посланице, до краја године неминовна је још једна измјена истог закона, којој мора претходити преиспитивање свих социјалних давања и повећање социјалних давања онима којима је то најпотребније.

„Једино на тај начин можемо направити трајно одржив систем социјалне заштите који погађа циљ, а то је да се на адекватан начин одговори захтјевима социјално угрожених категорија“, каже Вукићевић, напомињући да данас имамо функционере чије зараде износе 2000-3000 евра, уз које имају и додатак од 700-900 евра као заслужни грађани, и од њих нико није тражио да се одричу било чега као што је то тражено од корисница накнада за мајке којима је то једини извор прихода.

ПОДИЈЕЛИ

2 КОМЕНТАРИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here