Насловна Политика Вукићевић: Нацртом закона о раду законописац се ставио на страну послодаваца

Вукићевић: Нацртом закона о раду законописац се ставио на страну послодаваца

0
ПОДИЈЕЛИ

Нацртом закона о раду законописац се отворено ставио на страну послодаваца. Агенције су послужиле за изигравање закона на штету запослених. Застаријевање потраживања по основу рада након четири године обесхрабриће запослене да остваривање својих права потраже пред надлежним судом. Прерасподијељени радни сати сигурно неће бити прерасподијељени већ неплаћени, нагласила је посланица Демоса Анка Вукићевић.

„У мору информација грађани су остали недовољно информисани о новинама које доносе измјене Закона о раду. Јавна расправа, започета у августу у вријеме годишњих одмора, окончана је округлим столом у Подгорици који је умјесто у конгресној сали старе зграде Владе, како је у позиву било наведено, одржан у простору који није био довољан да прими све заинтересоване тако да је велики број грађана, представника НВО и синдикалних организација био принуђен да одустане.

Представници ДЕМОС-а предложили су одлагање до стицања услова за одржавање чиме би се дала шанса свим заинтересованим да јавно изнесу свој став. Остаје жал што представници медија нијесу забиљежили са колико озбиљности је организована и са каквом намјером је јавна расправа одржана у оваквим условима,“ казала је посланица Демоса.

Рјешења дата у нацрту неприхватљива за ДЕМОС

„Нека рјешења дата у овом нацрту за ДЕМОС су, као што смо и раније навели, у потпуности неприхватљива, казала је Вукићевић и истакла:

„Координаторка радне групе за израду закона каже да ‘рад преко агенција није оно што смо жељели већ су оне служиле да се на неки начин продужи уговор на одређено вријеме’. И умјесто укидања агенција чији рад се у пракси показао лошим и на штету запослених, понуђено је рјешење којим се рад на одређено вријеме продужава са двије на три године. По истеку три године послодавац нема обавезу да задржи тог запосленог већ на истом радном мјесту може ангажовати новог и тако избјећи запошљавање радника у сталном радном односу.“

Она је напоменула да ће рјешење о застаријевању новчаних потраживања након четири године, досадашња некажњивост од стране инспекције рада и неефикасност црногорских судова охрабрити послодавце који су и до сада каснили са исплатама зарада и других потраживања по основу рада да наставе са истом праксом.

„Прерасподијељене и велики број прековремених радних сати неће бити могуће исконтролисати и они ће остати вјероватно неплаћени. Кад би сабрали све прерасподијељене и прековремене сате добили би јасан податак колико је то слободних радних мјеста са осмочасовним радним временом,“ нагласила је посланица Демоса и додала:

„На једној страни имамо 50.000 незапослених , а на другој раднике који због страха од губитка каквог-таквог запослења пристају да раде без осигурања, по десет и више сати за плату од које не могу обезбиједити пристојан живот својој породици.“

Инспекција рада се није показала као ваљан иструмент за поштовање Закона о раду

„Инспекција рада није успјела оправдати своје постојање нити се показала као ваљан инструмент за поштовање Закона о раду. Да је инсистирала на поштовању закона и санкционисала не само правна лица већ одговорна лица у фирмама и установама чији је оснивач држава не би било радника који су у истим више од деценију радили по уговору о раду на одређено вријеме.

И да је нови Закон о раду најбољи могући ако држава не обезбиједи инструменте за његову примјену кроз контролу и транспарентност у раду инспекције рада и проширењем овлашћења синдикалних организација права радника неће бити заштићена,“ напоменула је Вукићевић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here