Насловна Политика Вукадиновић: Слиједе додатни притисци на Србију и Српску

Вукадиновић: Слиједе додатни притисци на Србију и Српску

0
ПОДИЈЕЛИ

Политички аналитичар Ђорђе Вукадиновић сматра да ће у 2015. притисци на Републику Српску бити појачани због новог сучељавања великих сила око интересних сфера на Балкану, али и поларизације бирачког тијела, као посљедице резултата избора.

đorđe vukadinović

Вукадиновић у интервјуу Срни указује да је нови хладни рат између Русије и Запада обиљежио 2014, те да ће имати директне и индиректне посљедице на Балкан, а посебно на Србију и Републику Српску.

„Српски народ традиционално је на Западу виђен као нека врста актуелне или потенцијалне испоставе руских интереса на Балкану“, наводи Вукадиновић, уредник часописа „Нова српска политичка мисао“.

Он напомиње да је стопирање гасовода „Јужни ток“ најдрастричнија посљедица украјинског сукоба на регион и регионалну економску политику, јер је тај пројекат доживљен као најдиректнија пријетња ширења руског економског и политичког утицаја на Балкан.

„Политика Запада ће, генерално, и у овој години бити усредсређена на спречавање ширења руског утицаја, а то у ‘другом кораку’ значи повећани притисци и на Србију и на Републику Српску“, предвиђа Вукадиновић.

Он упозорава да ће поларизацију бирачког тијела у Републици Српској спољни фактори покушати да искористе и да „одиграју“ на карту српско-српских подјела.

„Надам се да овога пута грађани, пре свега, а онда, ваљда, и политичка елита (мада је то дискутабилније), неће дозволити да та политичка, па и лична поларизација произведе неке трајније и лоше последице по уставни и економски положај Српске“, наводи Вукадиновић.

То би, сматра он, могло да доведе до даљег дерогирања Дејтонског споразума у правцу унитаризације БиХ и разних других уступака под видом потребе стварања „ефикасније државе зарад европских интеграција“.

Он предвиђа да ће у 2015, као нека врста одјека украјинске кризе, бити актуелизована и тема учлањења БиХ у НАТО, а то ће, како процјењује, бити директан притисак на Републику Српску, али и на Србију.

Вукадиновић оцјењује да ће предсједавање ОЕБС-ом, у свјетлу обновљеног хладног рата Истока и Запада, Србији донијети проблеме, а не неке привилегије или користи.

Стога су, како наводи Вукадиновић, сарадња и разумијевање са обје стране Дрине важни колико и очување минималног консензуса и бриге о заједничком интересу унутар Републике Српске.

„Не сме се дозволити играње на карту подела, сумњи и суревњивости, као што се дешавало у претходном периоду, јер ће само заједничком стратегијом Београда и Бањалуке српски народ у БиХ моћи да одоли притисцима“, навео је Вукадиновић за Срну.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here