Насловна Политика Вукадиновић: Изјава Оланда порука Русији, а не ЦГ

Вукадиновић: Изјава Оланда порука Русији, а не ЦГ

0
ПОДИЈЕЛИ

Изјава предсједника Француске Франсоа Оланда, да би требало зауставити пријем нових чланица у НАТО, у ствари је порука Русији, а не Црној Гори.

NATO zastave

Француска демонстрира један мекши став према проширењу како не би додатно угрожавала односе са Русијом, сматра професор Факултета политичких наука у Загребу Радован Вукадиновић.

Он је рекао да Русији не одговара проширење Алијансе и да их ова порука веома весели.

„Међутим, питање је колико у свему томе има удјела и унутрашња политика Француске, јер из ове изјаве није јасно да ли је то децидни став Француске или је то само изјава Оланда извучена из контекста. Било како било, ово доказује да је Црна Гора сада на линији великих глобалних политичких игара и да мора балансирати између двије ватре“, каже Вукадиновић.

Истиче да се сада води једна суптилна борба између става САД да се на украјинску кризу мора одговорити проширењем и става Европе да са Русијом треба постићи компромис, а не додатно отежавати односе.

„Познат је амерички став да су Црна Гора, Србија, Косово, Македонија, Молдавија, Украјина и Грузија на првој црти одбране од Русије. Међутим, Француска има мекши став као што га има и Европа. То су два различита приступа рјешавању кризе, САД хоће да одговоре силом или проширењем НАТО-а, Европа жели да разговара. Да ли ће Црна Гора бити позвана у НАТО крајем године, зависи од тога да ли ћете испунити све задатке, али исто тако зависи и од расположења чланица према проширењу. Оландова изјава је на фону француске спољне политике која никако не би жељела заоштравати односе с Русијом, која је отприлике близу њемачких ставова да Русију сада никако не треба иритирати. С друге стране, Оланд се често састаје са Путином, па не би требало заборавити ни тај контекст. Ово је можда и порука Русије преко Француске САД-у немојте ширити НАТО. Требало би сачекати и видјети како ће се то одвијати“,  каже Вукадиновић..

Професор из Загреба каже да проширење НАТО-а на Црну Гору не би требало толико да узнемирава Русе, колико проширење на Молдавију или Украјину.

Вукадиновић је велики оптимиста када је у питању пут Црне Горе ка ЕУ, иако се Унија суочава са новом фунансијском кризом југа.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here