Насловна Политика Вујановић и Иванић затворили питање Суторине, ускоро споразум

Вујановић и Иванић затворили питање Суторине, ускоро споразум

0
ПОДИЈЕЛИ

 

Црна Гора и Босна и Херцеговина затворили су питање Суторине и сада је само питање времена када ће бити потписан споразум о разграничењу двије државе, казао је предсједник, Филип Вујановић.

sutorinaОн је, како је сапштено из његовог кабинета, јуче у Требињу имао неформалан састанак са предсједавајућим Предсједништва БиХ, Младеном Иванићем.

Увијек смо током оваквих састанака обраћања новинарима почињали са констатацијом да између Црне Горе и БиХ нема отворених питања. Да постоји отворен простор за сарадњу и да можемо бити примјер региона. Ја мислим да и ову конференцију за штампу можемо почети са таквом констатацијом. Дакле затворили смо питање Суторине. Сада је питање само времена када ћемо потписати споразум. И мислим да је сарадња наша у свим областима, сарадња отворених могућности коју заједнички треба да искористимо„, казао је Вујановић новинарима након састанка.

Према његовим ријечима, на састанку је констатовано да треба подржати оно што се почело у Берлинском процесу и оно што се у Бриселском споразуму предсједника влада договорило.

„Ту мапу заједничких пројеката региона апсолутно охрабрити и из Сарајева и из Подгорице и обезбиједити да се ти прој екти које Европска унија подржава што прије реализују. То значи да у области путне инфраструктуре, Црна Гора и БиХ имају заједничке интересе. А и у облсти енергетске инфраструктуре, Иванић је говорио о том пројекту хидроенергетске структуре која је заиста изванредан потенцијал и Црне Горе и БиХ, Републике Српске и Црне Горе али и Србије и мислим да у тројном односу три Владе, Црне Горе, Србије и БиХ треба разговарати о хидроенергетским потенцијалима који би се максимално искористили“, рекао је Вујановић.

У том смислу, како је појаснио, у Црној Гори постоји расположење да се уз један добар пројекат еколошког испитивања тог простора Бук Бијела размотри у оквиру генералног односа хидроенергетских потенцијала.

Тиме се ствара могућност да БиХ као велики потенцијали извозник струје, једнако и Србија, преко Црне Горе са својим потенцијалима реализује извоз према Итаљи. И сви заједно имамо могућност да искористимо своје потенцијале, посебно хидроенергетске у сваком свом садржају. Такође смо разговарали о пројектима путне инфраструцтуре. Врло је важан овај пут кроз Шћепан поље, који знате да није ни безбједан и да би се морао унаприједити и много зависи од овог пројекта коришћења хидроенергетских потенцијала“, казао је Вујановић.

Он се и захвалио градоначелнику Требиња на изјавама током постојања питања Суторине.

Градоначелник је то поставио на прави начин. Потенцирао односе Требиња и Херцег Новог у смислу пуног пријатељства и ево ја и предсједавајући Иванић подржавамо оно што је интерес и Републике Српске и БиХ и Црне Горе. Три општине Требиње, Никшић и Херцег Нови имају максималну сарадњу да користе компатибилне просторе и ресурсе за ту сарадњу и да афирмишу пријатељство три града које је у функцији сва три града и у функцији обје државе„, поручио је Вујановић.

Иванић је рекао да је заједничка оцјена о важности да Требиње, Никшић, Херцег Нови, Херцеговина и Црна Гора имају добре односе да сарађују, јер су, како је навео, једни и сви упућени на друге јер је менталитет овог народа сличан.

sutorina

Оно што је нама обојици драго јесте и чињеница да између двије земље нема никаквих проблема. Да смо ми коначно завршили проблем Суторине. Да се надам да ћемо врло брзо потписати споразум о граници и да ћемо бити практично прве земље у регион које ће без икаквих проблема имати потписан уговор о граници, казао је он.

Иванић је прецизирао да би обје земље, али и Србија, имале користи од пројеката на Дрини.

Заиста очекујемо да се и у Црној Гори још једном размотри питање оне декларације којом је практично Бук Бијела својевремено доведена у питање. Мислимо да би то требало разријешити из више разлога. Прво због укупног потенцијала, а друго због потребе да се коначно заврши и тај пут који би требало да иде према Плужинама и да се на неки начин коначно и двије земље повежу и на прави начин у духу истинских европских вриједности и увјерен сам да ћемо зато имати сарадњу и подршку и европских институција јер свима је интерес добрих односа између БиХ и Црне Горе и заиста је било онако право задовољство имати један искрен отворен, лијеп, пријатељски разговор овдје у Требињу“, додао је он.

Извор: Побједа

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here