Насловна Мозаик Вујановић: Чанак 25 година уз нас

Вујановић: Чанак 25 година уз нас

0
ПОДИЈЕЛИ

Орден који је, у име председника Филипа Вујановића, Ненаду Чанку уручио амбасадор Црне Горе Бранислав Мићуновић, изазвао је оштре полемике на тему чиме је Чанак завредио највеће црногорско признање. На ту тему се, крајње неуобичајено, одговарајући на новинске текстове, огласио и сам Вујановић.
canak

Најоштрији је био генерал у пензији Благоје Граховац, који је рекао да „у конкретном случају нити има великог, нити има видљивог дела због чега је председник Црне Горе доделио одликовање Ненаду Чанку“. Објаснио је да су се одликовања увек сматрала трајном вредношћу која се додељују за велика и видљива дела.

Граховац сматра да је једна реченица била пресудна да Чанак добије највише признање, а то је она коју је изговорио гостујући на недавном конгресу владајуће ДПС.

Онда сам се запитао је ли можда откривена нафта у Црној Гори или, можда, бескрајне плодне оранице. Је л’ се, можда, нешто тако десило или се десило нешто много једноставније, а то је ДПС казао је Чанак.

Вујановић је јуче напоменуо како је Чанак, за 25 година политичког и државног деловања у Србији и на простору бивше Југославије, показао бескрајно коректан и конструктиван однос према Црној Гори.

– Мислим да је мало политичара у четврт века српске, а и сцене бивше Југославије, који су обављали политичке и државне дужности, да су имали овако коректан однос према Црној Гори. Али, дозволићете, да је господин Чанак завредео одликовање сматрао је и предлагач и комисија, а и председник државе који по Уставу то и одлучује навео је Вујановић и додао да је ово „једино одликовање“ које је у делу јавности добило негативну конотацију.

У Црној Гори међу својима

Кад одем у Црну Гору, одем међу своје, зато што смо се још пре 23 године залагали да Црна Гора и Црногорци имају право на своју реч и своју државу. Да људи никли у колевци од камена, с речима од олова дигну главу. То је разлог због кога сам 1993. учествовао у демонстрацијама на Цетињу за независну Црну Гору. А после тога 2005. поново на демонстрацијама за независну Црну Гору, управо пред референдум о независности рекао је Чанак, захваљујући на ордену.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here