Насловна Политика Вујановић: Амфилохије да није митрополит био би неуспјешан политичар

Вујановић: Амфилохије да није митрополит био би неуспјешан политичар

15
ПОДИЈЕЛИ

Црногорски предсједник Филип Вујановић оцијенио је бесмисленим отварање спора о Суторини и поручио да Црна Гора неће прихватити арбитражу о том питању.

Filip-Vujanović

Вујановић је, гостујући у емисији Жива истина, оцијенио и да је његова одлука о одгађању слања амбасадора у Сарајево била изнуђена. Како је рекао, за Црну Гору је прича о разграничењу са Босном и Херцеговином (БиХ) завршена, након што је Влада у јуну прошле године прихватила уговор о томе.

„И та активност разграничења је за нас завршена. Према томе, ми немамо више приче са БиХ, ни о територији, ни о граничној линији“, поручио је Вујановић.

Вујановић, иако информацију да предсједништво БиХ није разговарало о Суторини види као добар знак, наводи да је изненађен отварањем тог питања од дијела руководства у Сарајеву, посебно Бакира Изетбеговића. Став Црне Горе по том питању је, како је рекао, јасан.

„То је да је Суторина дио Црне Горе заувијек, да ми о Суторини као територији нећемо никада преговарати, да никада нећемо прихватити арбитражу и Међународни суд правде, и да никада нећемо девалвирати арбитражну одлуку Бадинтерове комисије, нити поново утврђивати границе“, казао је Вујановић.

Одлуку да одгоди слање нашег амбасадора у Сарајево, Вујановић види као практично изнуђен потез.

„Било би бесмислено да ја потписујем указ амбасадору Црне Горе у БиХ, и тиме показујем да смо ми то доживјели као неку редовну појаву, или, како би тумачили злобници, да подражавам такав однос Бакира Изетбеговића“, додао је Вујановић.

Према његовим ријечима, у Сарајеву нећемо имати амбасадора све док из званичних институција БиХ буду оспораване границе Црне Горе. Вујановић је увјерен да прича о Суторини не може угрозити пут Црне Горе у НАТО.

„Само може да покаже да БиХ не цијени арбитражи Бадинтерове комисије, да не цијени своју позицију државе која је признала Црну Гору, и која је, кроз СРЈ, призната од Црне Горе, као и да води политику која нема одговорност и озбиљност“, рекао је Вујановић.

Он је, у вези са расплетом у случају Превлаке, рекао да очекује да ће се договором са Хрватском ићи на арбитражу, као и да ће суд донијети одлуку коју ће обје државе прихватити. Вујановић је рекао и да је задовољан разговорима са зѕв. косовским шефом дипломатије Хашимом Тачијем.

Коментаришући изјаве митрополита Амфилохија поводом те посјете, Вујановић је казао да их види као конитинуитет Амфилохијевог бављења политиком.

„Од тога што се противи НАТО-у који је државни приоритет Црне Горе, до тога да говори ко је добродошао у Црну Гору, а ко није„.

„Тиме улази у класично бављење политиком, не поштује однос одвојености државе и цркве, и покузеје да не разумије државну политику. Мислим да та његова потреба да се бави политиком показује да би он, да није митрополит, вјероватно био политичар. Ја мислим неуспјешан политичар“, додао је Вујановић.

15 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Вујановићу ваша је политка пузања пред туђином и напада на браћу резултирала отварањем питања граница Црне Горе са Хрватском (Превлака) са БиХ (Суторина) и са Косовом. Да не помињем срамни СОФА споразум којим сте Ви потписали, а који се своди на то да амерички војници приликом проласка или боравка у Црној Гори могу да раде шта хоће, па и да убијају, а да их у томе од црногорских државних органа и снага реда и мира не може спречавати нико.
  Како Вас није срамота да у тим годинама са те државне функције јавно обмањујете грађане Црне Горе.
  Признањем независности Косова отворили сте велики проблем разграничења са том терористичком творевином и дозволили да Тачи построји највише црногорске званичнике и извргава руглу Црну Гору. А Ви изјављујете како сте задовољни Тачијем и усуђујете се да критикујете Митрополита што осуђује злочине и злочинце и умјесто Вас, који за то примате плату, брани Црну Гору.

 2. 0
  0

  Kome je do postenja treba da ide u Crkvu ,to su izjave politicara poput Filipa.
  E pa Filipe tebe neudavi velika posjeta Crkvi a samim tim i moral ti je onakakv kakav je ,a to smo svi vidjeli posle one prevare kojom si ponovo ustolicen kao nazovi Predsjednik Crne Gore,lazni ili stvarni to neka svako za sebe protumaci.,da li si se ugrizao za jezik kada si ovako nesto prozborio o Visokopreosvestenome.
  Koji su interesi Crne Gore ti nemas ni moralnog ni ljudskog prava da to govoris kada si tako izabran i ustolicen ali isto govoris,jer zastupas svoje licne interese i onoga koji te posadio na to mjesto.
  Zabraniti nekome da govori ili mu to prigovarati je nedemokratski a nadasve neljudski ,jer se Amfilohije Radovic ne krije iza stranke nego iza sebe samoga i svojega CRKVENOGA mjesta na kojemu sjedi voljom Duha Svetoga ,a ti se sakrivas za sve sto radis mjestom na kojem si nepravedno postavljen,nesto slicno ti radis kao Miras i nijesi bolji ni posteniji od njega ,nego eto samo se kurcobecas,mozes, samo i tome ce doci kraj ,ali i odgovrnost cese kad tad postaviti Filipe Vujanovicu ,lazni prezdente Montengro latifundije.

 3. 0
  0

  Vidite poruka ovcama glasi , samo ja i meni slični su kadri voditi politiku , svi drugi su glupi i ne razumiju politiku…pa ni Amfilohije…a đe ste vi tu onda ovce jedne….a ovce treba da zaborave šta su sve bravi predvodnici izdali ,prodali i uništili …koliko su puta upali u kontradikciju i koliko su para odnijeli van crne gore , da bi obezbijedili ugodno preživljavanje… kada otpadnu ili ih istresu sa vlasti…a vidimo danas informaciju da su iznijeli 6,3 milijarde iz ovako male državice,a to ih prate oni koji su ih i podržali prilikom rasturanja iste…znači prati ih oko velikog brata , znači možda i neće biti tako sigurni u svoj plan…znači jedino im je status ulizica svijetskog dogona zagarantovana..ostalo su želje…a mi imamo pravo da konstatujemo da nismo u stanju da proizvedemo ni kilo soli
  a kamo li neki ozbiljniji proizvod…toliko o sposobnosti današnjih vladajućih političara…ali ovce će svakako preteći i ovaj put , za ulizice nebi bio siguran… to je titula koja ne donosi spokoj ni duševni mir…

 4. 0
  0

  Замјерио Предсједник Црне Горе Митрополиту црногорско приморском што се противи НАТО-у који је „државни приоритет Црне Горе“. Боји се Филип Тачистански да не одоцни Црна Гора у извјесном удару НАТО-а на Русију.
  Урнебесна траги-комедија.

 5. 0
  0

  Нитко бјеше Вујановић Фијип.
  Бјеше Фијип са сред Тачистана,
  што угости косовског гаврана.
  Сикће Фијип са малог екрана,
  јавно сикће за мозак уједа,
  Ко то ружи госта од угледа,
  иза кога ЕУ и САД стоје?
  Окле право црном калуђеру
  да вријеђа пријатеље моје,
  силни НАТО и Тачија змију
  што заједно крвцу српску пију?
  Што Косово државу створише,
  на референдум уз Тачистан бише.
  Да ти кажем Дарко брате мио,
  калуђер би лош политичар био,
  јер глобалне процесе не схвата
  у којима брат не љуби брата,
  нит је злочин убити другога,
  а богатсво важније од Бога.
  Бит уз силног, то је политика,
  то је за нас из власти прилика
  да нас нико смијенит не може,
  награбимо небројено благо,
  грађанима огулимо коже.
  Доста им је да химну пјевају
  на изборе да глас нама дају.
  Напустила и задњег би вјера,
  да није овог црног калуђера,
  којему је ријеч друга свака:
  „Крв је људска рана наопака“!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here