Насловна Издвојено Вучуровић: Иза прогона и дискриминације Срба у ЦГ стоје бивши Срби

Вучуровић: Иза прогона и дискриминације Срба у ЦГ стоје бивши Срби

17
ПОДИЈЕЛИ

Предраг Секулић саопштава чисте неистине о положају српског народа у Црној Гори, наводи портпарол Нове српске демократије (НДС) и посланик Демократског фронта (ДФ) Јован Вучуровић.

Како истиче Вучуровић, пошто Секулић спада у ,,виђеније’’ конвертите у ДПС-у, оне који су били познати као перјанице борбе за српство с почетка и средине деведесетих година, сада кад је промијенио дрес увијек мора да се доказује разним небулозама попут ове последње.

„Али, у овом случају, Секулић има проблем са Владом Црне Горе и њеним подацима из 2015. године који говоре да је у државној управи запослено тек око 7 одсто Срба. Ако се зна да је, према резултатима пописа који је спровео ДПС, Срба у ЦГ трећина, долазимо до чињенице да су Срби тешко дискриминисани. Секулић можда не вјерује у податке Владе који су саопштени за вријеме док је премијер био Мило Ђукановић, јер је у међувремену промијенио страну у актуелном сукобу у ДПС-у, али то му не даје за право да подмеће и прича глупости. Посебно је лицемјерно када Секулић саопшти како Срби дијеле судбину осталих грађана ЦГ, а према истим подацима Црногорци чине око 82 одсто запослених у државној управи, а на попису их је мање од 45 одсто. Ако Секулић има неке друге податке, којима ће демантовати ове које нуди Влада ЦГ, нека их јавно саопшти“, истиче Вучуровић додајући да „наравно, двије године касније, број Срба у државној управи је испод 5 одсто, пројекат асимилације се појачава, настављају се обрачуни са српским језиком, којим говори убједљива већина грађана ЦГ, прогон СПЦ и удар на традиционалне и духовне вриједности Црне Горе“.

А како тек да се третира признање такозване државе Косово, каже он, или подршка тој лажној творевини у УНЕСКО осим као директни акт непријатељства режима према Србима.

„Такође, ДПС-у је вјероватно природно да се Срби, чланови НСД, невини налазе у затвору и да се монтирају оптужбе против политичких представника српског народа.
Срамно је да Секулић говори да више Срба подржава ДПС него нас из опозиције, јер да је то тачно не би само 5 одсто Срба радило у државној управи него знатно више. Не би нас изненадило да он Србе третира као нестручне и као особе које немају потребе, као други, да имају редовну плату и буду запослени у државној администрацији. Али су, по Секулићу, задовољни да изађу и заокруже ДПС, како би оних које је ова партија опљачкала и понизила било што више, а Србима ништа није потребно, само је важно да су Секулић и друштво срећни и задовољни“, казао је он.

Дакле, статистичке и друге чињенице, истиче Вучуровић, које јасно говоре о дискриминацији, не зависе од Андрије Мандића, већ од оних који су створили апартхејд у ЦГ. И није проблем у Андрији Мандићу и другим српским политичарима, који су заједно са својим народом у свакој прилици и ситуацији, него је проблем у Милу Ђукановићу, Душку Марковићу и другима из ДПС-а који су били Срби док им је то било профитабилно, а онда су због новог властитог интереса промијении све, окренули се против свога народа и постали антисрби.

„Није то ништа ново, познати су случајеви конвертита и у тзв. НДХ, у којој су најекстремније усташе били они чији су преци били Срби, а они су пред својим новим сународницима морали да се доказују да су раскрстили са властитом прошлошћу тако што су починили злочине над својим рођацима. У ЦГ је свакако најпознатији случај Секуле Дрљевића. И у данашњој ЦГ имамо доста конвертита, а што се тиче конкретне акције којом би се нанијело зло Србима у ЦГ, то им не препоручујемо да раде. Устав ЦГ, макар у формалном смислу није препрека да се смањује степен дискриминације, а политика коју представља Секулић управо то тврди. На сваки позив да се елиминише дискриминација, дукљани из ДПС одговарају да је то у супротности са Уставом“, наводи Вучуровић и подсјећа да смо тако и дошли у ситуацију да су, напримјер, српски језик и ћирилица збрисани из јавног живота, јер је то, наводно, супротно са Уставом.

„Најава да ће НСД учествовати у изради Декларације о дјеловању за опстанак српског народа и чињеница да појачавамо борбу за права Срба, поново је на ноге дигла шовинистичке кругове у ДПС-у, а нарочито оне око те странке који чекају сваку прилику да се примакну газдиној трпези. Јер само шовинисти или политички лаици могу бити против наших предлога да Срби у ЦГ буду равноправан и конститутивни народ, да се уставно дефинише такав њихов статус, као и статус српског језика и ћирилице, да се под хитно прекине са ударом на СПЦ, спријечи дискриминација у школама и приликом запошљавања, и да се прекине са политичким прогоном људи само зато што припадају српском народу. Дакле, ово су предлози који могу сметати само онима, на власти или у опозицији, који желе да се настави асимилација српског народа и његово претварање у мањину, што НСД и ДФ неће дозволити“, закључује Вучуровић у саопштењу.

17 КОМЕНТАРИ

 1. 1
  0

  A ti,bivši,Srbi se zovu Podukljice.Ološ!
  Isto kao što su najveća ološ pokatoličeni Srbi iz
  Zapadne Hercegovine i Imotske krajine,ustaše i neljudi.
  Tako to ide.Ništa novo nije Crna nam Gora izmislila.Niti je kadra da išta dobro izmisli.

 2. 0
  1

  Ja sam u Demokratama, Crnogorac sam, govorim crnogorskim jezikom i moj vladika je Mihailo Dedeić. To nikome tamo ne smeta, a vi samo srbujete

 3. 1
  0

  Ja sam u Demokratama, Crnogorac sam, govorim crnogorskim jezikom i moj vladika je Mihailo Dedeić. To nikome tamo ne smeta, a vi samo srbujete

  Jos kad bi se predstavio,to isto od nas nebi nikome smetalo,a zasto bi.

 4. 1
  0

  DPS- u se zna da su ustase, ali ovi Becicevi su najveca opasnost za Srbe, oni hoće da mi zaboravimo istoriju, tradiciju, jezik, crkvu, i da nas onda dukljani sto lakse slome. Neće moći, podrska za Mandica i DF

  • 1
   0

   Oni su tampon,upijač.Upravo za tu svrhu su stvoreni.
   Zato ih i finansira isti fond kao i DPS što je finansirao.
   Soroš i Klinton….suprug lude babe Hilari,za kojeg smo mi Makedonci.

 5. 0
  0

  ПИШИТЕ ЋИРИЛИЦОМ
  Треба се посветит подизању свијести и морала код Срба. Не смијемо дозволит да нас буде мање од 30 посто на следећем попису који је за 4 године. То би био бинго за противнике, а велико разочарење за сам српски народ. Тако да све идеје, све визије и сву памет треба преточити у један план. ОЧУВАЊЕ СРПСКОГ ИНДЕТИТЕТА (језик, писмо, црква, застава, симболи, националност).

  ђЕЦИ треба објашњават и учит их ко су, што су, и одакле су. Објаснит им да овај језик што уче у школи само лоша копија српског језика, и да је њихов језик односно наш САМО ЈЕЗИК КОЈИ СЕ НАЗИВА СРПСКИ ЈЕЗИК ОД 30 СЛОВА!
  Полако али сигурно, опет се распламсава онај српски понос, полако али сигурно све јаче и гласније о српству чује, и непријатељи се боје и схватају да је питање времена кад ће Гора Црна бит српска ка и вазда што је била!

  ПИШИТЕ ЋИРИЛИЦОМ !

 6. 1
  0

  Одличан текст Вучуревићев..!

  Какав је овај Секулић лузбар неписмени. Најнеписменији новинар Побједе, коме је Бркица не исправљао, него писао текстове. Никад никоме није платио пиће. Зна Ратка, Лабо, Мишо, и друштво, каква је роба Секулић. Па да је неки штоф, не би издао Србе, и ујурио са лупежима. Како је србовао у вријеме Видоја Конатара, од којега није смио писнути. Ћути Секулићу, незналице неписмена. Имаш плату и ћити. Тако је било.

  Послије Секулић постаде тобожњи прозни писац еротских романа. Такве ласцивности (дакле, неталентованости), не налазите ни у еротској поезији Јеврема Брковића.
  Ужас.

 7. 1
  0

  Sve si u pravu Vucurovicu, samo ne kazes nista o tome kako da dodjemo do tih prava? Da li da dodjemo tako sto ce Nova da se bori za opštu demokratizaciju drustva, il će Nova da se bori konkrento za ta pava koja navodiš da su ugrozena. Kad je NOva recimo napravila protest , bokadu i slično trazeci na primjer nastavu na srpskom jeziku’_navedite kad? NIkad!!!
  Način borbe je totalno pogrešan i jalov. Drugo, tu borbu treba da vode novi ljudi, jer su mnogi u Novoj istrošeni i gledaju licnu korist.

 8. 1
  0

  Vasojevicu svaka ti je istina takva.Pa ko je pozivao i organizovao bojkot nastave i proteste nego Nova.Ali dok je ulizica i pozmirepa kao sto si ti nama spasa nema.Neka ti prajd Becic pomogne oko jezika.

 9. 1
  0

  Видим у коментарим хвалоспјеве Андрији и Фронту…Или је неко луд или се прави луд…Друга половина Фронта то јест ПЗп и Медојевић је процрногорски, антисрпски…Не знам сјећате ли се да је тај исти Медојевић подигао руку за устав који је Српски језик довео у дискриминаторски положај.Па он да нам се бори за језик, Цркву, Школе на српском, ћирилицу…Овдје је неко дефинитивно луд. Дали се неко на порталу сјећа какав је био првобитни назив омиљене прве чланице Фронта сада НОВЕ СРПСКЕ ДЕМОКРАТИЈЕ, ја ћу вам рећи Српска народна Странка, неко се волшебно сјетио да промијени назив и макне ово Српска са првог мјеста у називу, а требало је да се избрише потпуно али се чланство побунило….И ови да се боре за Србе…Српски језик је укинут прије 5 Година, шта су урадили до сад…НИШТА…А Демократе да не помињем, то је мали ДПС, који мисли да ће порасти, али их чека врло непријатно изненађење на следећим изборима, свако сваког може по једном преварити, Други пут Тешко…

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here