Насловна Издвојено Вучинић: Новим Законом о раду радници ће добити нови јарам и бич...

Вучинић: Новим Законом о раду радници ће добити нови јарам и бич од владе, послодаваца и синдиката

3
ПОДИЈЕЛИ

Није случајно да је нацрт Закона о раду дат на јавну расправу у јеку годишњих одмора јер као по неком правилу када се нешто жели подвалити радницима или како их сада називају – запосленима, онда се то ради уз помоћ августовског жаропека, саопштио је данас предсједник Радничке партије и члан Предсједништва ДФ-а Јанко Вучинић. Он је нагласио да ће новим Законом о раду радници добити „још по једну нулу и за новчаник и за фрижидер уз нови јарам и бич као поклон од социјалних партнера: владе, послодаваца и синдиката“, те да је новим одредбама утабан пут ка потпуном укидању сталног радног односа.

„На основу онога што се до сада могло чути и сазнати о овим измјенама Закона о раду може се врло лако закључити да је поново дошло до умањена радничких права, да је поново одиграно за јачу и надмоћнију страну капитала или тзв. Америчке привредне коморе и да су они који су били у тамо некој радној групи за израду овог нацрта закона као представници радника више водили рачуна о послодавцима него ли о онима које су требали да заштите и од чијег новца лагодно живе, другују и путују,“ казао је Вучинић и нагласио:

„Шта је то што ће са овим предлогом Закона радници добити? – је једноставно питање које на најбољи начин објашњава колико је предлог Закона о раду добар за радника или колико иде на руку радницима.

Иако се причало о повећану минималне зараде на 50% просјечне зараде у држави, о спречавању злоупотребе агенција за запошљавање, о враћању уговора на неодређено вријеме или сталног радног односа а са тим и социјалне сигурности радника, о повећању отпремнина, о већим правима радника и заштити од неоснованих кажњавања односно шикане од стране послодавца, о бољој заштити трудница, инвалида итд… на крају је испало да ће радници добити још по једну нулу и за новчаник и за фрижидер уз нови јарам и бич као поклон од социјалних партнера: владе, послодаваца и синдиката.“

До које мјере се може ићи са умањивањем права радника?

„Па да кренемо редом, набрајајући неке најглавније ставке у овом предлогу:

-Шта је било са минималном зарадом? Остала је на истом нивоу, забетонирана на 30 % од просјечне зараде уз аминовање синдикаиних представника а на доњој граници сиромаштва од 192 евра.

-Шта је било са уговорима на одређено? Умјесто да су се вође синдиката изборили да уговори на одређено буду изузеци а не правило, они су дозволили и сложили се сатим да се уговор на одређено продужи са двије на три године, чак то представљајући као успјех. Питање је шта ће бити за следеће три године јер је са овим најновим одредбама само утабан пут ка потпуном укидању сталног радног односа.

-Шта је било са радничким новачаним потраживањима? До овог предлога Закона о раду та потраживања нијесу застаријевала. Са оваквим предлогом она застаријевају након четири године.

-Шта је било са отпремнинама? Остале су на истом биједном нивоу од три просјечне зараде у држави а да би се послодавцима уштедјело синдикални представници су се ‘изборили’ да се инвалидима који су инвалидитет стекли болешћу или несрећом ван радног мјеста смање са 24 на 12 просјечних зарада.

-Шта је било са дисциплинским поступком? Практично га укинули! Да је послодавцима лакше шиканирати и малтретирати запослене до границе иживљавања. Браво за синдикалне представнике из радне групе јер су уклонили дисциплински поступак као врло важну бизнис баријеру.

-Шта је било са агенцијама за уступање запослених? Остале се у закону да несметано злоупотребљавају и изигравају закон и држе раднике у најамничком радном односу.

-Шта је било са прековременим радом? Број часова дозвољеног прековремног рада је смањен са 10 на 8 часова недељно али не да би заштитили радника него да би послодавци издвајали мање новца за прековремене сате. То значи да без обзира на број остварених прековремених сати биће плаћено само оно што је законом прописано.

-Шта је било са боловањем? Радници будите опрезни и чувајте здравље јер свако разболијевање би вас могло коштати отказа. То је за ваше добро да би боље чували здравље, рекли би синдикалци из радне групе..

После свега поставља се питање до које мјере се може још ићи са умањењем радничких права и шта је следеће. Да ли се полако припрема терен за укидање Опшег колективног уговора?,“ упитао је лидер Радничке партије и нагласио:

Све су прилике да се иде ка томе односно потпуном укидању радничких права до суве наднице.

Да ли су синдикални представници који су били у радној групи за израду овог предлога свјесни своје неодговорности, кукавичлука и неспособности када су прихватили овакав срамни нацрт Закона о раду?

С обзиром да су синдикални представници овако штитили и заступали раднике, представници послодаваца и владе нијеси имали шта да траже у тој радној групи јер ни они сами нијесу могли боље заштити своје интересе како су им то урадили синдикалаци.“

3 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    Bravo lideru uz Demos najjace opozicione partije,sile koja ce pokrenuti DF.Bravo rijeko promjena,bravo navalo ideja i progresivnosti.Bravo i hrabro do pobjede.

  2. 0
    0

    Janko svaka ti je na mjestu.Koji crni sindikati,“ližu“ se sa poslodavcima.Sve to treba ukinuti.Dok se od strane poslodavaca“ ni postojeći Zakon o radu i OKU ne poštuje u najmanje 50% ti nazovi sindikati sa njima pregovaraju dajući legitimitet uvođenju najamnog radnog odnosa ,ukidanje minulog rada,disciplinskog postupka,neuplaćivanje doprinosa.SVE SINDIKATE RASPUSTITI JER VIŠE NEĆE POSTOJATI RADNIČKA PRAVA KOJA ĆE ONI ŠTITITI.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here