Насловна Насловна Вучинић: Марковићева влада скројена по мјери Прве банке

Вучинић: Марковићева влада скројена по мјери Прве банке

1
ПОДИЈЕЛИ

Да у политици ДПС-а нема ништа ново потврђује и чињеница да је за министра финансија именован извршни директор Прве банке, сматра лидер Радничке партије Јанко Вучинић.

Добили смо поново владу континуитета, која наставља са претварањем Црне Горе у приватну државу. Једним од најважнијих ресора у државној управи управљаће неко ко се старао и чувао финансије породице Ђукановић. Шта би се могло очекивати од новог министра финансија него да настави оно што је радио и његов претходник из ДПС-а Радоје Жугић, који је такође дошао из Прве банке, а то је да штити и заступа приватне интересе Прве банке на штету државних интереса”, казао је Вучинић листу „Дан”.

Како је навео, када буде зафалило пара у Првој банци, то ће се надомјестити из државне касе, као што је урађено и прошлог пута, када се та банка спасавала новцем грађана.

Радуновић не улива повјерење, не само зато што је дошао из Прве банке, него и зато што је био хапшен због малверзација, током своје банкарске каријере. Очигледно да је доведен на мјесто министра финансија да слуша и ради оно што му се нареди. Кадар као скројен по мјери Мила Ђукановића. Ускоро нећемо знати да ли ће онако склепана, танка парламентарна већина усвајати државни, или буџет породице Ђукановић, а за такав предлог буџета, Радуновић је као створен“, закључио је Вучинић.

Нови министар у Влади Црне Горе Дарко Радуновић дошао је на то мјесто са позиције главног извршног директора Прве банке, у којој је већински акционар Ацо Ћукановић, брат бившег премијера.

Milo-i-Aco-DjukanovicТакође, и бивши министар финансија а садашњи гувернер Радоје Жугић имао је везе са Првом банком. Наиме, он је за члана Управног одбора Прве банке изабран почетком октобра 2008. године, у моменту када се та банка суочавала са проблемима ликвидности и солвентности.

Жугић је убрзо након тога постао и предсједник управног одбора Прве банке. Он је средином октобра 2008. године, због новог професионалног ангажмана, поднио оставку на мјесто директора Фонда ПИО.

Почетком новембра добио је сагласност од Централне банке за именовање на мјесто предсједника Управног одбора Прве банке, а 18. децембра исте године, као предсједник одбора те банке потписао је са тадашњим министром финансија, Игором Лукшићем, уговор о владиној позајмици Првој банци у износу од 44 милиона евра.

Жугић је на мјесто директора Фонда ПИО поново изабран половином јануара 2009. године.

Радуновић је од марта 2014. године, до именовања на мјесто министра, био директор Прве банке. Његово име се памти у афери Југобанка, када је 1995. године био ухапшен са тадашњом директорком Југобанке Радмилом Калезић, чији је био помоћник, због сумње да су једној компанији дали 2,6 милиона долара како би за рачун банке из Беча увезла цигарете. Цигарете нијесу стизале, новац није враћен, па је полиција по налогу државног тужилаштва покренула акцију.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here