Насловна Политика Вучић: Стабилност је кључна ријеч моје политике

Вучић: Стабилност је кључна ријеч моје политике

0
ПОДИЈЕЛИ

Премијер Србије Александар Вучић каже да је први пут потпуно увјерен да ће Србија бити 29. чланица Европске уније, указује да га не брине хоће ли Загреб утицати на пут Србије у ЕУ, већ га брине заједничка будућност, те истиче да је стабилност кључна ријеч његове политике.
Александар Вучић

“ Србија је одлучно на курсу ка ЕУ“, рекао је премијер у интервјуу за „Ноје Цирихер Цајтунг“, и додао да ће Србија обавити своје задатке, и да ће на том путу напредовати.

На питање да ли очекује да ће Загреб подржати приступни процес Србије ЕУ Вучић је нагласио да никада не критикује сусједне земље.

“ Сусједе Србије видим као страну са којом морам да се суочим. И поред појединих несугласица последњих мјесеци морамо да побољшамо наш однос. Не бринем се због утицаја Загреба на наш пут у ЕУ, већ због наше заједничке будућности“, казао је премијер.

Нереаговање на провокације

Он је подвукао да примјењује стратегију нереаговања на провокације. Вучић је примијетио да су српски новинари недавно жељели да извуку његов став о томе што је хрватска предсједница Колинда Грабар-Китаровић рекла да су сви Срби у Хрватској Хрвати:

“ Треба јој дати нешто времена. Она је тек недавно изабарана. Ми се не суздржавамо зато што смо слаби или уплашени, већ ћутимо зато што нам је стало до стабилности на Западном Балкану. Стабилност је кључна ријеч моје политике“,  подвукао је Вучић.

Што се Космета тиче, подсјетио је, покренут је дијалог, Србија је направила многе компромисе којима становништво Србије није увијек задовољно, али је то чињено на најбољи могући начин, како би се живот и безбједност српске мањине на штитили, и Србији омогућио пут у ЕУ.
 
Нисмо спремни да признамо Косово

„Међутим, нисмо спремни да Косово признамо како независну државу. Надам се да Брисел не очекује само уступке од Србије“, нагласио је Вучић додајући да није мишљења да је Космет де факто независтан.

„Српско-албански однос је од великог значаја за Западни Балкан, али није највећи проблем региона „, подвукао је премијер додајући да се ради о стварима које немају диркетне везе са Србијом.

Како је додао, друге земље у региону, не наводећи на које мисли, имају веће проблеме.

Вучић је поновио да Србија безусловно подржава територијални интегритет Босне и Херцеговине, и да је РС дио Босне.

„То је рекао и предсједник РС Милорад Додик, и то не само једном, већ десет пута. И како знате ја сам као прву посјету иностранству отишао у Сарајево“,  подсјетио је он.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here