Насловна Политика Вучић: Србију нико неће газити и понижавати

Вучић: Србију нико неће газити и понижавати

3
ПОДИЈЕЛИ

Премијер Александар Вучић рекао је вечерас да Србију нико неће газити и понижавати, а да Србија никога не мрзи, не жели сукобе, са свима хоће да разговара, буде марљивија и проналази компромисе.

„Нећемо бити ни они које ће било ко, било када, на било који начин да понижава. Србију никада нећете моћи да газите, ни да згазите, ни да понижавате. То је таблица наших вредности, са тиме смо ушли у преговоре, са тиме ћемо изаћи, надам се као члан Европске уније, а ако не онда као модерна држава“, рекао је премијер на прес конференцији поводом хрватске блокаде отварања поглавља 26 у Бриселу.

Он је рекао да без виталних вредности не би било нас, ни народа, ни грађана и да је због одбране тих вредности напустио Брисел.

„Нисам напустио дијалог, нисам зауставио процес придруживања, нисам се одрекао жеље да се све усклади са ЕУ. Показао сам нашу таблицу вредности чврсти и поносно стао иза ње. Зато сам и изабран, да не дозволим њено унижавање“, истиче премијер.

Према његовим речима, компромис Србија не прави са Европском унијом, него сама са собом.

„Није Европа за нас само територија, не видимо у њој само фондове и новац, још мање заштитника. То је оно што ми хоћемо да будемо у Србији. Европа је лекција коју учимо сами за себе“, каже Вучић.

Међутим, како каже, Европа није нешто што Србију могу да уче они за које су партизани били терористи, а усташе војска, они који се плаше српских чоколадица и они који сматрају да цела историја почиње флоскулом о великосрпској агресији.

Отворили смо два поглавља, нисмо погазили своје принципе

Србија је отворила два нова поглавља и затворила поглавље 25, на чему честитам грађанима, рекао је премијер Александар Вучић вечерас, неколико миниута након што се то догодило у Бриселу.

Он је рекао да је напустио синоћ Брисел, јер нема сувислог, логичног и оправданог разлога за то што није отворено и поглавље 26.

Прецизирао је, поводом различитих навода у медијима, да само једна земља није дала сагласност на 26 и то је Република Хрватска.

„На таблици наших вредности и у нашим срцима нема места за фашизам, мржњу и дискриминацију“, рекао је премијер, али и упозорио да нема места ни „за пацке или било који облик понижења“.

Ако неко до данас није „прочитао“ нашу таблицу вредности, рекао је Вучић, поновићу је и наставио:

„Ми никога не мрзимо, нећемо сукобе, никога не саплићемо, са сваким желимо да разговарамо, али желимо да радимо и проналазимо компромисе.

Исто тако, неће нас нико на било који начин понижавати, то је наша порука за окружење, Европу, свет“.

Србију никад нећете моћи да газите, ни да понижавате, рекао је Вучић и поновио да је то наша таблица вреднсоти.

„С том таблицом вредности смо ушли у преговоре, надамо се да ћемо с њом изаћи, надамо се да ћемо изаћи као чланица ЕУ, али и ако се то не деси бићемо модерна држава, имаћемо европске вреднсоти, али бићемо земља која није погазила своје виталне принципе, поручио је премијер.

Због тога је, додао је, јуче напустио Брисел, али, како је рекао, није наопустио процес преговора ни жељу да се земља придружи заједници уређених држава.

Само једна земља се противила – Хрватска

Само једна земља се противила отварању поглавља 26 и то је Хрватска, рекао је вечерас премијер Алекснадар Вучић на прес конференцији након што је Србија отворила два поглавља, а премијер се вратио уз Брисела, јер није постигнут договор да се отвори и поглавље 26.

Он је захвалио Словачкој на залагању да се отворе три поглавља, захвалио је и Сједињеним Државама, поменувши да је Џозеф Бајден поподне разговарао телефоном с хрватским представницима, напомињући потребу да се поглавље отвори.

А један од разлога, како је рекао Вучић, што је напустио Брисел и Међувладину конференцију био је тај што није добио ниједан разлог због којег Хрватска неће на дозволи отварње поглавља.

„Никакав разлог нисам добио шта то Србија није урадила. Одговора нема, тишина… Како и да буде кад 27 земља подржава, а само једна не подржава. Како да кажем нешто против 27 чланица или како да кажем да је једна чланица паметнија од тих 27“, упитао је Вуцвцић, приметивши, а ста и имају да нам кажу о правима националних мањина?

Настављамо европски пут

Премијер Александар Вучић изјавио је вечерас да ће Влада Србије у наредном периоду наставити европски пут и водити рачуна пре свега о својим национаним и државним интересима.

„Реформисаћемо се изнутра и припадаћемо друштву европских цивилизованих народа“ рекао је премијер у обраћању на ванредној прес конференцији после неотварања поглавчља 26 због блокаде Хрватске.

Како је рекао, нека са поглављима раде шта год, када и како хоће, а ми ћемо наставити нашу сарадњу са ЕУ али нећемо крити, већ ћемо развијати најбоље односе и са Кином и Русијом и свим другим спољним факторима.

Он је додао да хоћемо јаку Србију коју нико неће моћи да на било који начин угрози, а посебно економски и, „не дај боже“, војно.

Чинио сам све што сам могао у име свих грађана Србије и то ћу и убудуће чинити, а ако грађани мисле да сам им угрозио интересе увек имају прилику да своју вољу на различите начине искажу

3 КОМЕНТАРИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here