Насловна Политика Вучић: Србија није ничија марионета

Вучић: Србија није ничија марионета

2
ПОДИЈЕЛИ

aleksandar-vucic-02

Српски премијер Александар Вучић изјавио је да је могуће гајити пријатељске односе према Русији и истовремено бити члан ЕУ, као и да Србија није ничија марионета.

 „Ми нијесмо марионете Русије, ми нијесмо ничије марионете. Рекао сам у присуству председника Владимира Путина да хоћемо у ЕУ. Ми смо блиски Русији, али наш циљ је ЕУ„, истакао је Вучић за швајцарски лист „Блик“ додајући и да се нада да ће Србија у ЕУ ући 2019. и да чини све да тако буде.

 „За нас нема дилеме. Могуће је гајити пријатељске односе према Русији и истовремено бити члан ЕУ. ЕУ добро зна да од тога може имати користи“, додао је он.

 На питање шта Србија може да понуди с обзиром да председава ОЕБС-у, Вучић је рекао да може да помогне Западу, али жели да остане неутрална, пренео је „Блиц“.

 „Свакако, профитирамо и од изванредног рада Швајцарске“, додао је он.

Коментаришући питање да ОЕБС мора да води бригу и о Украјини гдjе бјесне жестоки сукоби, и на који начин мозе да се сузбије насиље, премијер је оцијенио да је тај сукоб лош за Русију и Украјину, али и за цијелу Европу. „Ми смо мала земља. Европа мора више да учини за мир„, истакао је Вучић.

aleksandar-vucic-edi-rama-srpska-zastava-foto-fonet-rojters

На питање како Србија, која је блиска Русији, може да остане неутрална, Вучић је истакао да су „наши односи према Русији историјски“, као и да то ЕУ може да буде веома корисно у настојању да нађе мирно рјешење. На питање када ће Србија ући у ЕУ, Вучић каже да се нада да ће то бити 2019. и да чини све да тако буде.

 „После тога ће одлучивати неки други. За четири године требало би да закључимо економске и правне реформе“, каже он.

 Одговарајући на питање да ли је Србија економски довољно јака да уђе у ЕУ, Вучић одговара да се на томе веома напорно ради.

 „Наша будућност је свијетла. Једно вам обећавам: нећемо бити најсиромашнија земља у ЕУ. Ми нисмо просјаци, не желимо новац нити милостињу. Србија жели да буде пуноправни члан ЕУ“, истакао је Вучић.

Одговарајући на питање да остаје проблем Косова и да ли постоји начин да оно буде независно, он каже да то не би тако рекао.“Преговоре настављамо 9. фебруара. Има много проблема које можемо да ријешимо. Али Албанци на Косову желе независност, а ми желимо нешто друго. Атмосфера је међутим сада много боља.

 У овом тренутку не можемо да пристанемо на независно Косово, али Срби и Албанци могу да живе не само једни поред других већ заједно“, истакао је
Вучић.

2 КОМЕНТАРИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here