Насловна Политика Вучић се састао с премијером Баварске

Вучић се састао с премијером Баварске

0
ПОДИЈЕЛИ

Хорст Зехофер, председник владе Баварске оценио је у разговору са премијером Александром Вучићем да је Србија на правом путу.

vucic zehofer

Он је похвалио владине економске реформе и најавио долазак привредне делегације Баварске у нашу земљу.

Премијер Вучић састао се са Зехофером у оквиру радне посете Баварској, са којим је разговарао о економској сарадњи, подршци Србији на европском путу и актуелном проблему лажних азиланата, као и тражилаца азила који долазе из трећих земаља.

Зехофер, шеф баварске владе и конзервативне Хришћанско-социјалне уније (ЦСУ), „сестринске“ партије Хришћанско-демократске уније (ЦДУ) канцеларке Ангеле Меркел, најавио је да ће до краја године доћи у Србију.

Вучић је захвалио на подршци коју је Влада Баварске упутила Србији након поплава и обавестио премијера Зехофера о економској сарадњи и великом интересовању баварских компанија за улагање у Србији.

„Економска размена са Баварском износи 764 милиона евра и велики део баварских компанија је задовољан условима пословања у Србији“, истакао је Вучић.

Српски премијер затражио је од баварске Владе помоћ у решавању проблема лажних азиланата и нагласио да Србији треба техничка и политичка подршка за решење тог проблема.

„Нећемо да будемо земља која Немачкој прави проблеме. Хоћемо заједнички да нађемо решење за проблеме који нас муче“, рекао је премијер Вучић.

Зехофер је честитао председнику Владе Србије на спроведеним економским реформама и нагласио да је Србија на правом путу и да на том путу треба и да остане.

Он је рекао да ће економска сарадња јачати и да ће Баварска упутити привредну делегацију у Србију, али и прихватио позив премијера Вучића да у што скоријем року посети Србију.

Зехофер је рекао и да Србија и Баварска морају заједно да решавају питање азиланата и додао да је највећи део проблема у самој Баварској.

Он је истакао да Европска унија мора да пружи већу логистичку и финансијску подршку Србији у решавању проблема тражилаца азила из Сирије, Авганистана и других земаља.

Вучић се током дана састао и са министарком за Европу и регионалне односе Беатом Мерк, са којом је на радном ручку разговарао о европским интеграцијама.

Зехофер: Предлог Вучића о мигрантима прихватљив у пракси

Хорст Зехофер изјавио је данас да је предлог премијера Александра Вучића да се мања новчана подршка даје лажним азилантима применљивији у пракси од неких предлога који су се појавили у актуелној дебати на тему миграната у Немачкој.

„Прихватио сам да морамо и ми у Немачкој, а тако и Баварској, да урадимо наше кућне задатке. О томе ћемо разговарати у баварској влади. У овом тренутку у Немачкој је у јеку дебата о питању миграната и круже многи предлози који нису корисни за решење проблема“, подвукао је Зехофер у изјави новинарима после састанка са Вучићем.

Премијер Србије је, наиме, током данашњег сусрета замолио немачког саговорника да учине Немачку мање атрактивном за избеглице, тиме што ће дати мање новчане подршке лажним азилантима.

Зехофер је у разговору са премијером Вучићем одао признање за реформске напоре које је предузела влада Србије констатујући да су фискални потези већ донели резултат.

Ипак, како је рекао, већи део разговора био је посвећен проблематици миграната и избеглица, а договорено је да контакти наставе, те да је он прихватио позив да посети Србији у току ове године.

„Поред министарке за Европу и регионалне односе Беате Мерк, која ће посетити Србију почетком септембра, прихватио сам позив да још у овој години на два дана боравим у Србији, јер постоје изванредни заједнички интереси не само у области економске сарадње, већ и по питању имиграната“, објаснио је Захофер.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here