Насловна Политика Вучић: Од Русије шест „мигова“, 30 тенкова, 30 борбених оклопних возила

Вучић: Од Русије шест „мигова“, 30 тенкова, 30 борбених оклопних возила

1
ПОДИЈЕЛИ

Србија ће од Русије, као подршку и без плаћања, добити шест авиона МиГ-29, при чему ће нас три фазе њихове модернизације коштати укупно између 180 и 230 милиона евра, рекао је данас српски премијер Александар Вучић након састанка са руским министром одбране Сергејем Шојгуом.

„Ако бисте рачунали да такве авионе купујемо, са таквим ракетама какве ми желимо, коштали би нас око 600 милиона евра. Онда можете да видите колико смо добили повољне цене и колико смо добили поклоњеног. То само када је реч о авионима“, рекао је премијер.

Према његовим речима, то драматично побољшава оперативно-функционалне способности Војске Србије – до те мере да то као да није иста војска.

„То је потпуно другачије. То је немерљиво у односу на оно што смо имали. Добили смо на поклон и 30 тенкова Т72 С и 30 борбених извиђачких оклопних возила БРДМ 2 и цеви 14,5 мм (мање топове)“, рекао је Вучић.

Кад је реч о авионима, до петка би требало да буде потписан уговор, а постоје две могућности, рекао је Вучић.

Како је прецизирао, прва је да у марту руска армија превезе те авионе, који су, како је додао, способни да лете и одлични, и да се заједно са руским мајсторима ремонтују у Србији.

Друга је да остану у Русији до септембра-октобра, па да у новембру следеће године дођу у Београд потпуно ремонтовани и са новим агрегатима.

„Још се гледа која ће од те две опције да буде прихваћена, ми гледамо шта је за нас лакше, боље и тако ћемо и да поступимо“, нагласио је премијер.

Вучић је да је са комплетним војним врхом индустрије и Шојгуом имао веома дуг и садржајан састанак и да је на састанку поновио став о војној неутралности наше земље.

„Унапредили смо наше веома добре пријатељске односе. Најважније је да ћемо правити заједничке планове трогодишње и петогодишње заједничке сарадње, зато што смо ми земља којој је много потребно и желела би све одједанпут, али то није могуће“.

Он је оценио да је урађен огроман посао за нашу земљу, „све што смо причали деценијама, 29…30 година“.

Вучић је подсетио и да хеликоптери нису били набављани 35 година, па су ове године стигли у Србију.

Према његовим речима, било је речи и о другим аспектима сарадње у области војне индустрије.

„Ми смо и данас могли да узмемо бук 1, 2 по тржишним ценама. Немамо ми тих пара у овом тренутку, то је 500 милиона, па боље да сачекамо 2018, па опет нешто да добијемо“, приметио је Вучић.

Он је истакао да је поносан, срећан и веома задовољан, јер су, како је рекао, генерације људи у Србији, генерације политичара обећавале увек исто и никад ништа нико није испунио.

„Ја имам ту срећу да смо политиком војне неутралности, политиком да чувамо своју независност, штитимо своју слободу, да умемо да издржимо притиске са различитих страна успели да дођемо дотле да и своју земљу ојачамо до те мере да ни сами у то доскора нисмо на такав начин веровали“, закључио је Вучић.

Вучић је нагласио да се позиција Србије као неутралне државе неће мењати.

„Надам се да можемо да унапредимо нашу сарадњу – политичку, економску, војну – до веома високог нивоа. Надам се да ћете бити наш гост у Београду, а ми ћемо бити добри домаћини. Потпуно сам сигуран да ће између наших народа и држава увек бити веома добри односи и најбоља сарадња“, рекао је Вучић Шојгуу.

„Још једном желим да потврдим да остајемо неутрална држава, што сам већ рекао у Бриселу, Вашингтону… То је наш став, ништа се није изменило када је то у питању“, истакао је Вучић.

Он је Русима честитао Нову годину и изразио наду да ће она донети бољу ситуацију у земљи. Шојгу је у поздравној речи пожело добродошлицу Вучићу на српком језику.

У неформалном разговору он је рекао да би заједничке летно-тактичке вежбе БАРС које су одржане у октобру у Србији требало да постану годишњи догађај.

„У октобру су у Србији успешно изведене заједничке летно-тактичке вежбе БАРС 2016 и драго нам је да реч БАРС означава братство пилота Русије и Србије. То је добро име, оно мора да се учврсти и морамо да ове вежбе одржавамо на годишњем нивоу“, изјавио је Шојгу.

Шојгу је додао да су такође успешно прошле трилатералне заједничке тактичке вежбе „Словенско братство 2016″, уз учешће Белорусије.

„Имамо добру сарадњу за извођење заједничких вежби и предлажемо да се ова пракса развије. У блиској будућности ћемо разменити одобрене планове за 2017. годину и, наравно, не можемо да не подсетимо на учешће тима Војске Србије на Међународним играма 2016, где сте показали доста добре резултате“, рекао је Шојгу, пренео је Тас с.

Поред тога, руски министар је позвао представнике Србије да учествују на међународном војно-техничком форуму „Армија 2017″ и Међународним војним играма 2017. Шојгу је, такође, упутио позив министру одбране Србије Зорану Ђорђевицћ да учествује у раду шесте Московске међународне конференцији о безбедности у априлу 2017.

Русија је, такође, спремна за јачање војне сарадње са Србијом у области војног образовања, додао је министар.

Руски министар одбране захвалио је српском премијеру за подршку у хуманитарној организацији у сиријском Алепу.

2112_vuccich_mig_poligon_pok

Шојгу: Србија на делу доказала спремност да помогне Сирији

Шојгу је захвалио Вучићу за подршку наше земље хуманитарној операцији у Алепу и упућену хуманитарну помоћ. „Захвални смо за политичку подршку Србије нашој иницијативи за спровођење хуманитарне операције у Алепу, као и за упућивање партије хуманитарне помоћи у Сирији. Србија је на делима а не на речима доказала спремност да помогне сиријском народу у тешким временима које пролазе“, рекао је Шојгу, преноси Тас с.

Вучић обишао војни полигон у Москви

Вучић, који борави у једнодневној посети Москви, обишао је јутрос један од полигона руске борбене авијације, где је присуствовао презентацији авиона и војне опреме Руске Федерације. Вучић је, после обиласка авиона, поручио да ће шест нових мигова 29 у Србију стићи за три месеца. Тиме је, како је рекао, испунио обећање које је пре четири године дао када је био министар одбране. “Говорио сам о једном или два мига, можда три, али доводимо шест нових”, рекао је Вучић. Он је подвукао да ће небо изнад Србије бити апсолутно сигурно и безбедно. “И то значи да и за многе друге ствари имамо предност у односу на оне који би можда у будућности помислили да прете Србији. Ми не претимо никоме, само желимо своје границе и небо и земљу да чувамо, како се некада у школи говорило, сваки педаљ. И то сада без икаквих проблема можемо”, рекао је Вучић.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here