Насловна Политика Вучић: Нећу кривично гонити нападаче из Сребренице

Вучић: Нећу кривично гонити нападаче из Сребренице

0
ПОДИЈЕЛИ

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да неће учествовати у кривичном поступку против лица која су осумњичена за напад на њега у Сребреници.

VUCIC I DODIK....

„Нећу се лично прикључити кривичном гоњењу ниједног лица. Не интересује ме ни грађанска парница ни захтеви за одштету“, рекао је Вучић.

„Нека им је богом просто“, рекао је Вучић на заједничкој конференцији за новинаре са председником Републике Српске Mилорадом Додиком и додао да је мислио да је „најгоре прошло са (прошлогодишњим) поплавама“.

„Захвалан сам Додику што је разумео наше намере и нашу позицију. Србија би тешко постојала без РС и РС  би тешко постојала без Србије“, рекао је Вучић.

Додик: Изетбеговић не може да говори о помирењу

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је атентат на српског премијера организован од стране људи блиских бошњачким званичницима, нарочито Бакиру Изетбеговићу.

Додик истиче да се у Поточарима није догодио линч, већ покушај линча и покушај атентата о чему полиција Републике Српске спроводи темељну истрагу.

„Ту је и механизам који ће Бошњаци покушати да искористе како би заштитили своје криминалне активности“, каже Додик.

Додаје да је тако било и са Насером Орићем, када је Тужилаштво БиХ преузело тај случај и штитило га. То смо могли да видимо и када је Изетбеговић и његови људи учинили да он буде пуштен и из Швајцарске испоручен у Сарајево, рекао је Додик.

Додао је и да власти Републике Српске имају информације да је Орић био на комеморацији у Сребреници, прерушен, и да је подстрекивао све оно што се догађало.

„Зато Бакир Изетбеговић не може да говори о политици помирења, јер жели да се укине РС и успостави бошњачка држава коју је предвидео његов отац“, рекао је Додик.

Што се тиче Сребренице, додаје председник РС, она је показала да је политизован догађај и да је пружена рука Александра Вучића несумњио лична жртва.

„Исто тако га је одговорност државника довела на то место, а узвраћено је како је узвраћено“, рекао је Додик и додао да је Изетбеговић лично гарантовао безбедност српском премијеру.

„И могао је да обезбеди безбедност, али очигледно да то није учинио. То не може да се заборави, већина Срба у Републици Српској то доживљава као напад на свог премијера. Када чујемо да Изетбеговић каже да је Ердоган његов председник онда је то у реду, а када ми кажемо да је српски премијер наш — онда је то проблем“, рекао је Додик.

Истиче да је народ у РС узнемирен и да је одговорност на политичарима да им гарантује сигурност. Говорећи о одлуци о референдуму, Додик је рекао да је циљ тога да се ситуација у БиХ мора завршити изјавама народа.

„Позвали смо на демократско изјашњавање, а не на рат. Позивам Вучића да још једном у септембру размотимо то питање. РС је спремна да разговара о суду и тужилаштву“, навео је Додик.

„Није Република Српска против БиХ, али јесте против наметнутих решења“, рекао је Додик.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here